Šala Laze Kostića vezana za indijaner krofne i RECEPT za indijanere odnosno išlere

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Intriga Laze Kostića koji je voleo takva komedijanja.

Šala Laze Kostića vezana za indijaner krofne i RECEPT za indijanere odnosno išlere
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

,,...Jednom mi je pričala ( Milica, kći Svetozara Miletića) kako je, valjda negde pre 1880. imala poselo. Najpre se muziciralo u salonu, a posle se imalo preći u trpezariju na ,,jauzn" (užina). U trpezariji je bilo sve spremno za služenje, pa su tu bile i neke Indianer - krofne ( Indianer krapfen), koje su bile spravljene kao sendviči; između dva kolačića je bio ,,šaum". Laza Kostić se povukao iz salona, otišao u trpezariju i iz svake krofne izvukao ,,šaum", pa ga pojeo, a zatim otišao, ne javljajući se nikome. Kad je trebalo služiti krofne, - svi vide da nema ,,šauma"; gđa Miletić pošalje kod cukerpekera da protestira, te se izrodila čitava afera po Novom Sadu dok se nije ispostavilo da je to bila šala, odnosno intriga Laze Kostića koji je voleo takva komedijanja..." 

A evo i recepta za predivnu poslasticu:

Sastojci:

TESTO:

Možda vas zanima:

3 žumanca

Možda vas zanima:

150 gr brašna

Možda vas zanima:

100 gr margarina

Možda vas zanima:

1/2 kesice praška za pecivo

Možda vas zanima:

50 gr šećera

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

FIL:
7 belanaca
150+300 gr šećera
5 kesica vanile
kesica želatina

GLAZURA OD ČOKOLADE:

200 gr čokolade
150-200 gr margarina

Priprema:

1. Za testo pomešati sve sastojke pa razviti i vaditi čašom oko 30-40 komada i peći na 200C.

2. Za fil tj. šaum umutiti belanca sa 150 gr šećera i želatinom (želatin pomešati sa šećerom i nije ga potrebno natapati u vodu) u čvrst sneg, a 300 gr šećera i vanilu skuvati sa malo vode da se dobije gust sirup i onda uz stalno mućenje dodavati ovaj sirup u tankom mlazu belancima pa još malo mutiti.

3. Kad je šaum dobro umućen istiskivati špricom sa malo širim otvorom kao onaj za tulumbe na pripremljene keksiće i ostaviti u frizider da se dobro ohladi, a zatim svaki kolačić umakati u čokoladnu glazuru.

4. Za glazuru istopiti margarin i čokoladu.

( ,,Portreti prema živim modelima" - Milan Jovanović Stoimirović)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading