Šala Laze Kostića vezana za indijaner krofne i RECEPT za indijanere odnosno išlere
Intriga Laze Kostića koji je voleo takva komedijanja.

,,...Jednom mi je pričala ( Milica, kći Svetozara Miletića) kako je, valjda negde pre 1880. imala poselo. Najpre se muziciralo u salonu, a posle se imalo preći u trpezariju na ,,jauzn" (užina). U trpezariji je bilo sve spremno za služenje, pa su tu bile i neke Indianer - krofne ( Indianer krapfen), koje su bile spravljene kao sendviči; između dva kolačića je bio ,,šaum". Laza Kostić se povukao iz salona, otišao u trpezariju i iz svake krofne izvukao ,,šaum", pa ga pojeo, a zatim otišao, ne javljajući se nikome. Kad je trebalo služiti krofne, - svi vide da nema ,,šauma"; gđa Miletić pošalje kod cukerpekera da protestira, te se izrodila čitava afera po Novom Sadu dok se nije ispostavilo da je to bila šala, odnosno intriga Laze Kostića koji je voleo takva komedijanja..."
A evo i recepta za predivnu poslasticu:
Sastojci:
TESTO:
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
FIL:
7 belanaca
150+300 gr šećera
5 kesica vanile
kesica želatina
GLAZURA OD ČOKOLADE:
200 gr čokolade
150-200 gr margarina
Priprema:
1. Za testo pomešati sve sastojke pa razviti i vaditi čašom oko 30-40 komada i peći na 200C.
2. Za fil tj. šaum umutiti belanca sa 150 gr šećera i želatinom (želatin pomešati sa šećerom i nije ga potrebno natapati u vodu) u čvrst sneg, a 300 gr šećera i vanilu skuvati sa malo vode da se dobije gust sirup i onda uz stalno mućenje dodavati ovaj sirup u tankom mlazu belancima pa još malo mutiti.
3. Kad je šaum dobro umućen istiskivati špricom sa malo širim otvorom kao onaj za tulumbe na pripremljene keksiće i ostaviti u frizider da se dobro ohladi, a zatim svaki kolačić umakati u čokoladnu glazuru.
4. Za glazuru istopiti margarin i čokoladu.
( ,,Portreti prema živim modelima" - Milan Jovanović Stoimirović)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)