KRALJICA SLAVSKE TRPEZE Tajna recepta ovih posnih sarmi je u aromatičnom prelivu kome niko neće odoleti
Peku se u rerni kako bi bile soćnije, a ovaj preliv im daje poseban šmek.
Kako su u toku posne slave, a i dalje traje Božićni post, na trpezi obavezno moraju da se nađu sarme, prebranac i riba. Naš predlog je da kiseli kupus umesto mlevenim mesom, punite nadevom koji će se svideti svima.
U pitanju su orasi, losos, pirinač i šargarepa. Još bolje je što se sarme ne krčkaju na šporetu, nego se peku u rerni i tako postaju još sočnije, a za bolji ukus je zaslužan i aromatični preliv od vode, belog luka i slatke paprike.
SASTOJCI:
2 crna luka
2 praziluka
1 šargarepa
100 g pirinča
450 g mlevenih oraha
100 g dimljenog lososa
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica suvog začina
3 čena belog luka
kiseli kupus
PRIPREMA:
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju.
Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu. Posolite.
Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte.
Nakon par minuta dodajte i mlevene orahe, pa pospite suvim začinom i biberom.
Dobro promešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte cepkani losos i opet dobro sjedinite.
Kiseli kupus očistite, operite i držite u mlakoj vodi nekih pola sata, pa punite liske i rolajte.
Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku.
Pecite na 200°C oko pola sata.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

KOLAČ SA JABUKAMA KOJI JE GOTOV ZA SAMO 20 MINUTA: Bez brašna, jaja i mleka - najbolja poslastica za hladne dane
Kolač sa jabukama koji je gotov za samo 20 minuta se sprema bez brašna, jaja i mleka, a najbolja je poslastica za hladne dane

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.

CARSKA PITA SA AJVAROM: Najbolja za slavsku trpezu - predjelo od kojeg kreće voda na usta
Carska pita sa ajvarom je najbolja za slavsku trpezu, a od takvog predjela kreće voda na usta

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle
Komentari(0)