KRALJICA SLAVSKE TRPEZE Tajna recepta ovih posnih sarmi je u aromatičnom prelivu kome niko neće odoleti
Peku se u rerni kako bi bile soćnije, a ovaj preliv im daje poseban šmek.
Kako su u toku posne slave, a i dalje traje Božićni post, na trpezi obavezno moraju da se nađu sarme, prebranac i riba. Naš predlog je da kiseli kupus umesto mlevenim mesom, punite nadevom koji će se svideti svima.
U pitanju su orasi, losos, pirinač i šargarepa. Još bolje je što se sarme ne krčkaju na šporetu, nego se peku u rerni i tako postaju još sočnije, a za bolji ukus je zaslužan i aromatični preliv od vode, belog luka i slatke paprike.
SASTOJCI:
2 crna luka
2 praziluka
1 šargarepa
100 g pirinča
450 g mlevenih oraha
100 g dimljenog lososa
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica suvog začina
3 čena belog luka
kiseli kupus
PRIPREMA:
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju.
Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu. Posolite.
Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte.
Nakon par minuta dodajte i mlevene orahe, pa pospite suvim začinom i biberom.
Dobro promešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte cepkani losos i opet dobro sjedinite.
Kiseli kupus očistite, operite i držite u mlakoj vodi nekih pola sata, pa punite liske i rolajte.
Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku.
Pecite na 200°C oko pola sata.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.
Komentari(0)