KRALJICA SLAVSKE TRPEZE Tajna recepta ovih posnih sarmi je u aromatičnom prelivu kome niko neće odoleti
Peku se u rerni kako bi bile soćnije, a ovaj preliv im daje poseban šmek.
Kako su u toku posne slave, a i dalje traje Božićni post, na trpezi obavezno moraju da se nađu sarme, prebranac i riba. Naš predlog je da kiseli kupus umesto mlevenim mesom, punite nadevom koji će se svideti svima.
U pitanju su orasi, losos, pirinač i šargarepa. Još bolje je što se sarme ne krčkaju na šporetu, nego se peku u rerni i tako postaju još sočnije, a za bolji ukus je zaslužan i aromatični preliv od vode, belog luka i slatke paprike.
SASTOJCI:
2 crna luka
2 praziluka
1 šargarepa
100 g pirinča
450 g mlevenih oraha
100 g dimljenog lososa
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica suvog začina
3 čena belog luka
kiseli kupus
PRIPREMA:
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju.
Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu. Posolite.
Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte.
Nakon par minuta dodajte i mlevene orahe, pa pospite suvim začinom i biberom.
Dobro promešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte cepkani losos i opet dobro sjedinite.
Kiseli kupus očistite, operite i držite u mlakoj vodi nekih pola sata, pa punite liske i rolajte.
Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku.
Pecite na 200°C oko pola sata.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Komentari(0)