ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)
Zasladite se u vreme posta bez griže savesti.

Božićni post i posne slave su i dalje u toku, a posni kolači i torte su uvek dobrodošli.
Narandže, domaći pekmez od šipka, pečeni orasi i još štošta … Jako sočan i mirisan kolač!
SASTOJCI:
Biskvit:
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
350 ml sveže ceđenog soka od narandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
120 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
naribana korica 2 narandže
180 gr pečenih mlevenih oraha
100 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja
Premaz (fil):
100 gr posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 gr posnog mlevenog keksa
1 kesica vanilin šećera
150 ml sveže ceđenog soka od narandže
Za posipanje:
50 gr seckanih pečenih oraha
PRIPREMA:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (oko 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore.
Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 gr samleti, a ostatak naseckati za posipanje.
Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od peći. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
Prohlađen premazati u tankom sloju sa pekmezom od šipka čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti.
Fil naneti na biskvit i posuti sa seckanim pečenim orasima.
Kolač seći na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Komentari(0)