ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)
Zasladite se u vreme posta bez griže savesti.
Božićni post i posne slave su i dalje u toku, a posni kolači i torte su uvek dobrodošli.
Narandže, domaći pekmez od šipka, pečeni orasi i još štošta … Jako sočan i mirisan kolač!
SASTOJCI:
Biskvit:
Možda vas zanima:
MIRISNE Pijane kiflice, da sve čula UŽIVAJU!
Pijane kiflice su ukusan dezert još iz vremena naših baka, idealan je za sve koji vole starinske kolače, a uz njega će sigurno uživati cela porodica.
POST JE MNOGO LAKŠI UZ OVU NEPREVAZIĐENU POSLASTICU: Posni čiz kejk, tako se lako pravi, a ukus - prste da poližeš
Ovaj posni desert je jednako ukusan kao i svaki drugi, a sprema se brzo i jednostavno, tako da ćete verujemo često pripremati ovo kremasto savršenstvo idealno za sve prilike
Možda vas zanima:
MIRISNE Pijane kiflice, da sve čula UŽIVAJU!
Pijane kiflice su ukusan dezert još iz vremena naših baka, idealan je za sve koji vole starinske kolače, a uz njega će sigurno uživati cela porodica.
POST JE MNOGO LAKŠI UZ OVU NEPREVAZIĐENU POSLASTICU: Posni čiz kejk, tako se lako pravi, a ukus - prste da poližeš
Ovaj posni desert je jednako ukusan kao i svaki drugi, a sprema se brzo i jednostavno, tako da ćete verujemo često pripremati ovo kremasto savršenstvo idealno za sve prilike
Možda vas zanima:
MIRISNE Pijane kiflice, da sve čula UŽIVAJU!
Pijane kiflice su ukusan dezert još iz vremena naših baka, idealan je za sve koji vole starinske kolače, a uz njega će sigurno uživati cela porodica.
POST JE MNOGO LAKŠI UZ OVU NEPREVAZIĐENU POSLASTICU: Posni čiz kejk, tako se lako pravi, a ukus - prste da poližeš
Ovaj posni desert je jednako ukusan kao i svaki drugi, a sprema se brzo i jednostavno, tako da ćete verujemo često pripremati ovo kremasto savršenstvo idealno za sve prilike
350 ml sveže ceđenog soka od narandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
120 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
naribana korica 2 narandže
180 gr pečenih mlevenih oraha
100 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja
Premaz (fil):
100 gr posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 gr posnog mlevenog keksa
1 kesica vanilin šećera
150 ml sveže ceđenog soka od narandže
Za posipanje:
50 gr seckanih pečenih oraha
PRIPREMA:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (oko 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore.
Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 gr samleti, a ostatak naseckati za posipanje.
Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od peći. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
Prohlađen premazati u tankom sloju sa pekmezom od šipka čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti.
Fil naneti na biskvit i posuti sa seckanim pečenim orasima.
Kolač seći na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
NEZAMENJIVI KOLAČI Posni galeti, poslastica za svaku priliku!
Zna se šta se uvek pakovalo kao grickalica za put, ekskurziju, izlet, odličan i brz doručak, poslastica posle ručka, domaći keks na koji se uvek računa.
Komentari(0)