ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Zasladite se u vreme posta bez griže savesti.

ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)
Printscreen

Božićni post i posne slave su i dalje u toku, a posni kolači i torte su uvek dobrodošli.

Narandže, domaći pekmez od šipka, pečeni orasi i još štošta … Jako sočan i mirisan kolač!

SASTOJCI:

Biskvit:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

350 ml sveže ceđenog soka od narandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
120 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
naribana korica 2 narandže
180 gr pečenih mlevenih oraha
100 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja

Premaz (fil):

100 gr posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 gr posnog mlevenog keksa
1 kesica vanilin šećera
150 ml sveže ceđenog soka od narandže

Za posipanje:

50 gr seckanih pečenih oraha

PRIPREMA:

Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (oko 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore.

Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 gr samleti, a ostatak naseckati za posipanje.

Biskvit:

U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.

Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od peći. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.

Prohlađen premazati u tankom sloju sa pekmezom od šipka čisto da se fil ne bi odvajao.

Premaz (fil):

Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti.

Fil naneti na biskvit i posuti sa seckanim pečenim orasima.

Kolač seći na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading