MOŽETE GA SAMI NAPRAVITI Posni majonez na tri načina (recept)

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Posni majonez možete kupiti ali ga možete i sami napraviti, ako vam je potreban za pripremu jela za posne slave koje slede ili da obogatite hranu ako ste i sami na postu.

MOŽETE GA SAMI NAPRAVITI Posni majonez na tri načina (recept)
Shutterstock

 Recept za posni majonez na tri načina:

Posni majonez sa limunom

Potrebno je:

6 ravnih kašika gustina,
24 kašike vode,
3 kašičice senfa,
9 kašika ulja,
sok od 1/2 limuna,
biber,
so.

Priprema:

6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno.

Dodati soli i bibera prema ukusu.

Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje jedan sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

Posni majonez od sojinog mleka

Potrebno je:

200 ml nezaslađenog sojinog mleka,
300 ml ulja,
kašičica limunovog soka,
2 kašičice jabukovog sirćeta,
kašičica senfa,
soli po ukusu.

Priprema:

Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.

Sada dodajte senf i ostatak ulja i mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov. Prijatno!

Posni majonez od krompira

Potrebno je:

2 krompira,
kašičica senfa,
limunov sok,
kašika belog vina,
200 ml ulja,
so,
biber po ukusu.

Krompir skukvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte.


Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje.

Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading