MOŽETE GA SAMI NAPRAVITI Posni majonez na tri načina (recept)
Posni majonez možete kupiti ali ga možete i sami napraviti, ako vam je potreban za pripremu jela za posne slave koje slede ili da obogatite hranu ako ste i sami na postu.

Recept za posni majonez na tri načina:
Posni majonez sa limunom
Potrebno je:
6 ravnih kašika gustina,
24 kašike vode,
3 kašičice senfa,
9 kašika ulja,
sok od 1/2 limuna,
biber,
so.
Priprema:
6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno.
Dodati soli i bibera prema ukusu.
Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje jedan sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
Posni majonez od sojinog mleka
Potrebno je:
200 ml nezaslađenog sojinog mleka,
300 ml ulja,
kašičica limunovog soka,
2 kašičice jabukovog sirćeta,
kašičica senfa,
soli po ukusu.
Priprema:
Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.
Sada dodajte senf i ostatak ulja i mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov. Prijatno!
Posni majonez od krompira
Potrebno je:
2 krompira, Krompir skukvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte.
kašičica senfa,
limunov sok,
kašika belog vina,
200 ml ulja,
so,
biber po ukusu.
Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje.
Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)