PORED VITAMINA OVE NAMIRNICE GREJU TELO Evo šta Vam je potrebno u ovim hladnim danima da proradi cirkulacija
Pored ovih namirnica koje je poželjno uneti ima stvari koje bi trebalo izbegavati kako bi Vam krv bolje cirkulisala.

Doktori nam svima preporučuju da što manje sedimo, da treniramo ili bar šetamo na duže staze, a evo šta uneti kroz ishranu kako bi krv bolje strujala.
U zaista hladnim danima, nije loše znati koje namirnice greju telo i doprinose osećaju toplote, pa bi ih trebalo uvrstiti u dnevni meni, a koje opet hlade telo, pa ih je po većim hladnoćama bolje izbegavati...
Iako će tek hladne šake i stopala mnogima skrenuti pažnju na probleme sa cirkulacijom, na ovaj poremećaj mogu da ukažu i drugi simptomi kao što je tup bol koji izaziva grč u listovima nogu posle dužeg hodanja i nestaje posle odmora, trnci u stopalima i prstima, bleda, plavičasta ili ljubičasta koža.
Možda vas zanima:

PRED NAMA JE ZIMA KAKVA NIJE BILA POSLEDNJIH 10 GODINA: Meteorolog Ristić otkriva kakvo nas vreme očekuje u januaru i februaru
Meteorolog Ivan Ristić otkriva da je pred nama hladna zima, možda najhladnija u poslednjih 10 godina.

Pripreme za grejnu sezonu u punom jeku: Evo koliko koštaju drva, a koliko ugalj i pelet ove jeseni
Cene u Novom Sadu i okolini, u zavinosti od vrste drveta, kreću se od 6.000 dinara za kubni metar
Možda vas zanima:

PRED NAMA JE ZIMA KAKVA NIJE BILA POSLEDNJIH 10 GODINA: Meteorolog Ristić otkriva kakvo nas vreme očekuje u januaru i februaru
Meteorolog Ivan Ristić otkriva da je pred nama hladna zima, možda najhladnija u poslednjih 10 godina.

Pripreme za grejnu sezonu u punom jeku: Evo koliko koštaju drva, a koliko ugalj i pelet ove jeseni
Cene u Novom Sadu i okolini, u zavinosti od vrste drveta, kreću se od 6.000 dinara za kubni metar
Možda vas zanima:

PRED NAMA JE ZIMA KAKVA NIJE BILA POSLEDNJIH 10 GODINA: Meteorolog Ristić otkriva kakvo nas vreme očekuje u januaru i februaru
Meteorolog Ivan Ristić otkriva da je pred nama hladna zima, možda najhladnija u poslednjih 10 godina.

Pripreme za grejnu sezonu u punom jeku: Evo koliko koštaju drva, a koliko ugalj i pelet ove jeseni
Cene u Novom Sadu i okolini, u zavinosti od vrste drveta, kreću se od 6.000 dinara za kubni metar
Može da se javi smanjena maljavost nogu i smanjeno znojenje stopala, jer poremećena cirkulacija prouzrokuje poremećaj rada znojnih žlezda, a češće se dešavaju i ozlede kože, infekcije koje ne prolaze, rane koje ne zarastaju.
Shutterstock/Zimnica
Prema kineskoj ishrani i makrobiotici, u zimu bi bilo poželjno koristiti više korenastog povrća, kao što su šargarepa, krompir, crni i beli luk, a takođe i kukuruz. Heljda je odlična za zimu, jer zagreva telo, pa je kaša od heljde tradicionalni doručak u hladnim zemljama kao što je Rusija.
Sve namirnice životinjskog porekla, uključujući i meso i jaja, spadaju u grupu namirnica koje greju. Vegetarijanci umesto ovoga mogu da koriste visokoproteinske prerađevine od soje - tofu i tempeh, kao i izuzetno energetski snažan proizvod od pšeničnih belančevina, tzv. sejtan.
Shutterstock/Soljenje mesa
Za nekoliko namirnica se u tradicionalnim sistemima ishrane, kao i u savremenom nutricionizmu, zna da imaju termogeni efekat, to jest, da povećavaju osećaj toplote u telu. Evo nekoliko od njih, koje bi svakako trebalo uvrstiti u zimske obroke.
Kokosovo ulje
Sastoji se od srednjelančanih kiselina za koje se zna da imaju termogeni efekat (greju). Pri tome, srednjelančane masne kiseline iz creva dospevaju direktno u jetru gde se konvertuju u energiju, a ne kruže u obliku čestica masti u krvotoku, kao što je to slučaj sa većinom prehrambenih masnoća... Kokosovo ulje inače ima brojna povoljna dejstva na organizam, o čemu opširnije možete pročitati ovde.
Bademi
Ne samo da su kalorični, pa dobro greju, već su i odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina, koje pomažu u regulaciji holesterola. Takođe, bademi su i jedan od bogatijih prirodnih izvora magnezijuma (doprinosi širenju krvnih sudova, pa time i poboljšanju protoka krvi). Dakle, ima više razloga što greju. Samo, nemojte da preterate! Nutricionisti kažu da je 30 grama dnevno sasvim dovoljno.
Shutterstock
Beli luk
Ne samo da greje, već pomaže u sniženju holesterola, a sadrži i prirodne antibiotike (alicin), pa je idealna hrana da se zimi konzumira svakodnevno! Otprilike dva češnja dnevno bila bi "preporučena doza".
Ljute paprike
Osnovni sastojak koji daje ljutinu papričicama, kapsaicin, greje i telo. I ne samo to: neka istraživanja pokazala su da kapsaicin ima zaštitno dejstvo na srce.
Shutterstock
Biber i đumbir
Dodajte mleveni biber ili đumbir u prahu u toplu supu! Ovako začinjena, zagrejaće vas još i više. I biber i đumbir ubrzavaju i poboljšavaju cirkulaciju, dovode do širenja kapilara, pa time i greju telo. I ne samo to - oba ova začina pomažu rastvarenje i izbacivanje sluzi, što je zimi od velike koristi. Odličan razlog da svakodnevno malo zaljutimo jelo!
Šta je bolje izbegavati po hladnoći
Južno voće
Južno voće (pomorandže, limun, banana, kivi...) je veoma zdravo i puno vitamina, ali ono je dobra hrana u tropskim krajevima upravo zato što hladi telo! Dakle, ako vam je hladno, ne preterujte sa ovim inače veoma zdravim namirnicama. Ali, ako imate povišenu temperaturu (prehlada, grip i sl) - slobodno ga konzumirajte, osvežiće vas i pomoći da lakše podnesete groznicu, na prirodan način - bez antipiretika.
Alkohol
Greje samo u početku, ali vrlo brzo veoma rashladi telo. Po veoma hladnom vremenu, bolje ga je zaobići.
Printscreen/Youtube/Šljivovački sajam domaće rakije
Gazirani napici
Hlade telo, bolje ih je izbeći.
Kafa
Iako se pije topla, u krajnjoj instanci ona hladi telo. Plus, dovodi do skupljanja krvnih sudova, što smanjuje cirkulaciju, pa time i pojačava osećaj hladnoće, naročito u šakama i stopalima. Dakle, po hladnoći, manje kafe! (Interesantno, baš zbog ovog svojstva kineska medicina preporučuje hladnu kafu kao sredstvo prve pomoći leti, kod jakih vrućina i reakcija na toplotu!)
Krastavac
Odlična letnja hrana, jer hladi telo, ali zimi ga je bolje izbeći!
I konačno, izbegavajte da uzimate obroke kasno uveče, jer se ta hrana dugo zadržava u organima za varenje i gasi digestivnu vatru, što opet dovodi do hlađenja tela.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)