ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU? Pripremite ga na ovaj način i ne brinite za vaše zdravlje!
Kačamak je tradicionalno jelo spremljeno obično od kukuruznog brašna.

Spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Slično jelo se sprema svuda u svetu, a poznato je pod imenom palenta ili polenta.
Reč „kačamak“ potiče iz turskog jezika, od reči „kaçamak“, što znači kaša. Dok reč „polenta“ ili palenta potiču iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zdrobljeno zrno.
Shutterstock
Smatra se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su ovo zapravo dva različita jela. Prema njima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili od žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.
Iako postoji verovanje da je kačamak nastao na prostorima naše zemlje, istraživanja pokazuju da se ovo jelo ipak nastalo u severnoj Italiji, gde se služilo kao tradicionalno seosko jelo.
Istočnoj Srbiji bila je karakteristična po tome što je za vreme posta često kačamak zamenjivao hleb. Kad nije bio post, imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Dok su oni najimućniji kačamak umakali u zagrejanu spržu, koja predstavlja tradicionalno jelo iz Južne Srbije. U Homolju kačamak se pripremao samo za praznike ili povodom seoskih slava. Pojedini siromašni seljani radili su za nadnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.
Priprema
Sastojci potrebni za pripremu su: 3 veće kutlače belog projanog brašna, 1,5 L vode, soli po ukusu i sir ili kajmak.
U veći sud sipati 1,5 l vode zatim dodati soli po ukusu i staviti našporet da voda provri.
Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa.
U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta.
Važno da pri kuvanju ima dovoljno vode.
Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje koje je najbolje drvenom kašikom.
Na samom kraju preliti kajmakom ili sirom preko površine kačamka.
Shutterstock
Zdravstvene prednosti
Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Takođe, odličan je za otklanjanje viška kilograma. Kačamak smanjuje rizik dobijanja kancera što je jedna od prednosti koje ljudskom organizmu pruža isti. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.
BONUS VIDEO

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Komentari(1)

Verujem da je kačamak zdrav, ali ne za svakoga. Meni nenormalno podiže pritisak.