ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU? Pripremite ga na ovaj način i ne brinite za vaše zdravlje!
Kačamak je tradicionalno jelo spremljeno obično od kukuruznog brašna.

Spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Slično jelo se sprema svuda u svetu, a poznato je pod imenom palenta ili polenta.
Reč „kačamak“ potiče iz turskog jezika, od reči „kaçamak“, što znači kaša. Dok reč „polenta“ ili palenta potiču iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zdrobljeno zrno.
Shutterstock
Smatra se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su ovo zapravo dva različita jela. Prema njima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili od žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.
Iako postoji verovanje da je kačamak nastao na prostorima naše zemlje, istraživanja pokazuju da se ovo jelo ipak nastalo u severnoj Italiji, gde se služilo kao tradicionalno seosko jelo.
Istočnoj Srbiji bila je karakteristična po tome što je za vreme posta često kačamak zamenjivao hleb. Kad nije bio post, imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Dok su oni najimućniji kačamak umakali u zagrejanu spržu, koja predstavlja tradicionalno jelo iz Južne Srbije. U Homolju kačamak se pripremao samo za praznike ili povodom seoskih slava. Pojedini siromašni seljani radili su za nadnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.
Priprema
Sastojci potrebni za pripremu su: 3 veće kutlače belog projanog brašna, 1,5 L vode, soli po ukusu i sir ili kajmak.
U veći sud sipati 1,5 l vode zatim dodati soli po ukusu i staviti našporet da voda provri.
U provrelu vodu dodati brašno koje ne treba mešati.
Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa.
U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta.
Važno da pri kuvanju ima dovoljno vode.
Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje koje je najbolje drvenom kašikom.
Na samom kraju preliti kajmakom ili sirom preko površine kačamka.
Shutterstock
Zdravstvene prednosti
Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Takođe, odličan je za otklanjanje viška kilograma. Kačamak smanjuje rizik dobijanja kancera što je jedna od prednosti koje ljudskom organizmu pruža isti. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.
BONUS VIDEO

Jagode su najprljavije voće i mogu biti jako opasne: Postoji samo jedan način da ih dobro očistite
Pranje jagoda nije samo pitanje higijene, već važan korak ka zdravijem životu, posebno u vreme kada bezbednost hrane nije zagarantovana. Temeljno pranje uklanja štetne materije, produžava svežinu i smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije – sve uz vrlo malo truda.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.
Komentari(1)

Verujem da je kačamak zdrav, ali ne za svakoga. Meni nenormalno podiže pritisak.