ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU? Pripremite ga na ovaj način i ne brinite za vaše zdravlje!
Kačamak je tradicionalno jelo spremljeno obično od kukuruznog brašna.
Spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Slično jelo se sprema svuda u svetu, a poznato je pod imenom palenta ili polenta.
Reč „kačamak“ potiče iz turskog jezika, od reči „kaçamak“, što znači kaša. Dok reč „polenta“ ili palenta potiču iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zdrobljeno zrno.
Shutterstock
Smatra se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su ovo zapravo dva različita jela. Prema njima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili od žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.
Iako postoji verovanje da je kačamak nastao na prostorima naše zemlje, istraživanja pokazuju da se ovo jelo ipak nastalo u severnoj Italiji, gde se služilo kao tradicionalno seosko jelo.
Istočnoj Srbiji bila je karakteristična po tome što je za vreme posta često kačamak zamenjivao hleb. Kad nije bio post, imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Dok su oni najimućniji kačamak umakali u zagrejanu spržu, koja predstavlja tradicionalno jelo iz Južne Srbije. U Homolju kačamak se pripremao samo za praznike ili povodom seoskih slava. Pojedini siromašni seljani radili su za nadnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.
Priprema
Sastojci potrebni za pripremu su: 3 veće kutlače belog projanog brašna, 1,5 L vode, soli po ukusu i sir ili kajmak.
U veći sud sipati 1,5 l vode zatim dodati soli po ukusu i staviti našporet da voda provri.
U provrelu vodu dodati brašno koje ne treba mešati.
Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa.
U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta.
Važno da pri kuvanju ima dovoljno vode.
Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje koje je najbolje drvenom kašikom.
Na samom kraju preliti kajmakom ili sirom preko površine kačamka.
Shutterstock
Zdravstvene prednosti
Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Takođe, odličan je za otklanjanje viška kilograma. Kačamak smanjuje rizik dobijanja kancera što je jedna od prednosti koje ljudskom organizmu pruža isti. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.
BONUS VIDEO
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Komentari(1)
Verujem da je kačamak zdrav, ali ne za svakoga. Meni nenormalno podiže pritisak.