ZABORAVLJENO TRADICIONALNO JELO Sastavni je deo srpske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje!
Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.

Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili bijelog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka.
Danas zapostavljeno, ovo tradicionalno jelo u srpskim domaćinstvima pravilo se gotovo svakodnevno. Miris cicvare je nekada bio znak jutra, njen prefinjen miris budio je iz dubokog sna. Ipak, domaća cicvara se i danas može naći na meniju mnogih srpskih domaćica ali i restorana domaće kuhinje.
Možda vas zanima:

OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.

USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Možda vas zanima:

OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.

USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Možda vas zanima:

OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.

USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se dobra cicvara skuva. U cicvaru se stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući.
Cicvara je dosta zahtevna za pripremu i ne uspe svaki put. Za to treba i iskustva i sreće. Jednostavno treba sve da se uklopi: vrsta i kvalitet kajmaka, vrsta brašna i postupak i dužina mešanja. Sve dok cicvara ne pusti mast i ne počne da se okreće ona nije uspela. Nekad, nažalost, i uz sav trud do toga neće doći, ali uvek postoji drugi put.
Shutterstock
Sastojci
½ l vode
200 g zrelog kajmaka
200 g kukuruznog brašna
Priprema
U posudu staviti mleko da se greje, za to vreme izgnječite sir, dodajte ulje, kajmak i pavlaku pa sve zajedno stavite u posudu sa mlekom. Kada smesa provri, polako, uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa prohladjeno poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.
Komentari(1)

U Istočnoj Hercegovini,za pripremu se koristi isključivo krupno pšenično brašno od pšenice- samleveno u vodenici.