ZABORAVLJENO TRADICIONALNO JELO Sastavni je deo srpske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje!

J. K.

18:14

Gastronomija 1

Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.

ZABORAVLJENO TRADICIONALNO JELO Sastavni je deo srpske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje!
Shutterstock

 

Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili bijelog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka.

Danas zapostavljeno, ovo tradicionalno jelo u srpskim domaćinstvima pravilo se gotovo svakodnevno. Miris cicvare je nekada bio znak jutra, njen prefinjen miris budio je iz dubokog sna.  Ipak, domaća cicvara se i danas može naći na meniju mnogih srpskih domaćica ali i restorana domaće kuhinje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se dobra cicvara skuva. U cicvaru se stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući.

Cicvara je dosta zahtevna za pripremu i ne uspe svaki put. Za to treba i iskustva i sreće. Jednostavno treba sve da se uklopi: vrsta i kvalitet kajmaka, vrsta brašna i postupak i dužina mešanja. Sve dok cicvara ne pusti mast i ne počne da se okreće ona nije uspela. Nekad, nažalost, i uz sav trud do toga neće doći, ali uvek postoji drugi put.

ZABORAVLJENO TRADICIONALNO JELO Sastavni je deo srpske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje! Shutterstock
 
Sastojci

½ l vode
200 g zrelog kajmaka
200 g kukuruznog brašna

 

Priprema

U  posudu staviti mleko da se greje, za to vreme izgnječite sir, dodajte ulje, kajmak i pavlaku pa sve zajedno stavite u posudu sa mlekom. Kada smesa provri, polako, uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa prohladjeno poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.

Komentari(1)

Loading
Hercegovac

07.09.2022 20:09

U Istočnoj Hercegovini,za pripremu se koristi isključivo krupno pšenično brašno od pšenice- samleveno u vodenici.