DEKORATIVNA I UKUSNA POSNA POSLASTICA Crvenci, jeftin kolač, slatkiš našeg detinjstva često vidljiv na slavama (RECEPT)
Crvence smo jeli kao deca u poslastičarnicama, više ih nema pa ih se rado sećamo. Mogu da se prave kad je post, da se zasladimo.

Crvenci su tradicionalno jelo vranjskog kraja. Služe ih na slavama, lepi su na oko i prave se najčešće kada je post.
SASTOJCI:
1 šolja gustina
1 šolja šećera
3 šolje vode
malo ekstrakta od maline
po želji: alva, orasi i dr.
Možda vas zanima:

KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate?

MANASTIR KACAPUN NETAKNUT OD STRANE TURAKA Ušuškan pored reke Lepenice, na pola puta izmedju Vladičinog Hana i Vranja (FOTO/VIDEO)
Jedinstveni Manastir Kacapun, posvećen Svetom Proroku Iliji. Prilikom ulaska u crkvu manastira ljudi se bukvalno poklone, jer je ulaz jako nizak, čak i Turci koji su se izuzetno plašili Svetoga Ilije, zbog čega je ovaj manastir ostao netaknut.
NAČIN PRIPREME:
Pomešajte gustin i šećer.Dodajte vodu i izmešajte kao za puding. Skuvajte da bude gusto. Masu podelite na dva dela. U jedan deo stavite malo ekstrakta od maline, a drugi deo ostavite kakav jeste. Posudu navlažite vodom, stavite prvo belu masu, pa preko nje crvenu. Po želji odozgo pospite alvu , mlevene orahe, stavite u frizider i kad se ohladi secite na kockice.
Izvor: uredjenjedoma

Zaboravljeni specijalitet iz Homolja: Gulaš od koprive koji su čobanice pravile na ognjištu
Starinski posni recept sa Homoljskih planina vraća se u kuhinje kao zdrava i ukusna zamena za mesna jela.

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Stari recept za čorbu na koji su zaboravili mnogi: Sprema se od nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji
Jednostavna čorba od sastojaka koje već imamo kod kuće.

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima
Komentari(0)