STARI SRPSKI RECEPT ZA MAFIŠE Slani ili slatki obrok gotov za 10 minuta, testo je univerzalno! (FOTO)
Poslastica spravljena od listića testa koji se peku na vreloj masnoći i uvaljaju u šećer.
U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. U ta starinska vremena za kuvanje se više trošio maslo, a mast manje. Maslo je proizvod koji se veoma lako pravi od putera ili maslaca.
Puteru nije potreban frižider, može da stoji beskonačno da se ne pokvari ako se dobro rastopi. Moramo dodati da je veoma bogat vitaminima A i E i K2 i drugim vrednim kiselinama.
Bake su nam često spremale za doručak mafiše - slane sa sirom i slatke sa šećerom.
Fenomenalno testo može da se kombinuje sa slanim ili slatkim sastojcima, a ako ih tek sada prvi put probate, sigurno će postati vaša omiljena nedeljna rutina i obeležiće detinjstvo i vaših mališana!
Sastojci:
1 šolja mleka,
pola kockice kvasca,
1 jaje,
1 kašičica praška za pecivo,
oko 700 g brašna,
pola kašičice soli,
pola kašičice šećera,
ulje za prženje.
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac i sačekajte da nadođe. Za to vreme, brašno zamesiti sa praškom za pecivom i dodati malo soli. Staviti i jedno jaje, vodu i na kraju narasli kvasac. Promešajte sve dobro, testo mora da bude mekano.
Sačekajte 30 min da naraste, po potrebi dodati još brašna, a zatim kidajte male kuglice, rasklagijate ih i pržite u vrelom ulju 3-4 minuta.
Uživajte!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Komentari(0)