STARI SRPSKI RECEPT ZA MAFIŠE Slani ili slatki obrok gotov za 10 minuta, testo je univerzalno! (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Poslastica spravljena od listića testa koji se peku na vreloj masnoći i uvaljaju u šećer.

uštipci
Shutterstock

U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. U ta starinska vremena za kuvanje se više trošio maslo, a mast manje. Maslo je proizvod koji se veoma lako pravi od putera ili maslaca. 


Puteru nije potreban frižider, može da stoji beskonačno da se ne pokvari ako se dobro rastopi. Moramo dodati da je veoma bogat vitaminima A i E i K2 i drugim vrednim kiselinama.

Bake su nam često spremale za doručak mafiše - slane sa sirom i slatke sa šećerom.

Fenomenalno testo može da se kombinuje sa slanim ili slatkim sastojcima, a ako ih tek sada prvi put probate, sigurno će postati vaša omiljena nedeljna rutina i obeležiće detinjstvo i vaših mališana!

Sastojci: 

1 šolja mleka,

pola kockice kvasca,

1 jaje,

1 kašičica praška za pecivo,

oko 700 g brašna,

pola kašičice soli,

pola kašičice šećera,

ulje za prženje.

Priprema: 

U toplo mleko staviti kvasac i sačekajte da nadođe. Za to vreme, brašno zamesiti sa praškom za pecivom i dodati malo soli. Staviti i jedno jaje, vodu i na kraju narasli kvasac. Promešajte sve dobro, testo mora da bude mekano.

Sačekajte 30 min da naraste, po potrebi dodati još brašna, a zatim kidajte male kuglice, rasklagijate ih i pržite u vrelom ulju 3-4 minuta. 

Uživajte!

Komentari(0)

Loading