STARI SRPSKI RECEPT ZA MAFIŠE Slani ili slatki obrok gotov za 10 minuta, testo je univerzalno! (FOTO)
Poslastica spravljena od listića testa koji se peku na vreloj masnoći i uvaljaju u šećer.
U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. U ta starinska vremena za kuvanje se više trošio maslo, a mast manje. Maslo je proizvod koji se veoma lako pravi od putera ili maslaca.
Bake su nam često spremale za doručak mafiše - slane sa sirom i slatke sa šećerom.
Fenomenalno testo može da se kombinuje sa slanim ili slatkim sastojcima, a ako ih tek sada prvi put probate, sigurno će postati vaša omiljena nedeljna rutina i obeležiće detinjstvo i vaših mališana!
Sastojci:
1 šolja mleka,
pola kockice kvasca,
1 jaje,
1 kašičica praška za pecivo,
oko 700 g brašna,
pola kašičice soli,
pola kašičice šećera,
ulje za prženje.
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac i sačekajte da nadođe. Za to vreme, brašno zamesiti sa praškom za pecivom i dodati malo soli. Staviti i jedno jaje, vodu i na kraju narasli kvasac. Promešajte sve dobro, testo mora da bude mekano.
Sačekajte 30 min da naraste, po potrebi dodati još brašna, a zatim kidajte male kuglice, rasklagijate ih i pržite u vrelom ulju 3-4 minuta.
Uživajte!
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Komentari(0)