STARI SRPSKI RECEPT ZA MAFIŠE Slani ili slatki obrok gotov za 10 minuta, testo je univerzalno! (FOTO)
Poslastica spravljena od listića testa koji se peku na vreloj masnoći i uvaljaju u šećer.
U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. U ta starinska vremena za kuvanje se više trošio maslo, a mast manje. Maslo je proizvod koji se veoma lako pravi od putera ili maslaca.
Bake su nam često spremale za doručak mafiše - slane sa sirom i slatke sa šećerom.
Fenomenalno testo može da se kombinuje sa slanim ili slatkim sastojcima, a ako ih tek sada prvi put probate, sigurno će postati vaša omiljena nedeljna rutina i obeležiće detinjstvo i vaših mališana!
Sastojci:
1 šolja mleka,
pola kockice kvasca,
1 jaje,
1 kašičica praška za pecivo,
oko 700 g brašna,
pola kašičice soli,
pola kašičice šećera,
ulje za prženje.
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac i sačekajte da nadođe. Za to vreme, brašno zamesiti sa praškom za pecivom i dodati malo soli. Staviti i jedno jaje, vodu i na kraju narasli kvasac. Promešajte sve dobro, testo mora da bude mekano.
Sačekajte 30 min da naraste, po potrebi dodati još brašna, a zatim kidajte male kuglice, rasklagijate ih i pržite u vrelom ulju 3-4 minuta.
Uživajte!
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)