VINOGRADARSKA JANIJA PO JUŽNJAČKI Najpoznatije vranjansko varivo koje morate da probate!

Lepote Srbije

08:17

Gastronomija 0

Vranje se može pohvaliti mnogim karakterističnim kuvanim jelima, čije ukuse dopunjuju ukusne salate. Ovo jelo je grčko-orijentalnog porekla, što je očigledan trag viševekovnog orijentalnog uticaja

VINOGRADARSKA JANIJA PO JUŽNJAČKI Najpoznatije vranjansko varivo koje morate da probate!
Printscreen/Youtube

Sastojci: (mera za sve sastojke je prečnik šerpe!)

meso (po želji, svinjsko, juneće, teleće, jagnjeće, može i više vrsta)

krompir
šargarepa
crni luk, beli luk
paprika
1 paradajz
3 supene kašike sirćeta
suvi začin
biber
lovorov list
za zapršku: malo ulja, brašna i aleve paprike

Način pripreme

Krupno iseći meso, krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Glavicama belog luka odseći „bradice“ i razgoliti ih malo, skinuvši im prvu ljusku, ali ih ostaviti cele.
U dublju šerpu ili, još bolje, zemljani lonac, ređati povrće: red crnog luka da pokrije dno, pa šargarepu, krompir, papriku, meso, glavice belog luka rasporediti preko mesa, slobodno malo obilnije, mada je to po želji, ali da znate da takođe belim lukom možete prekriti kompletnu površinu i neće biti prejakog ukusa.
Zatim ide opet red crnog luka, red šargarepe i red krompira. Na kraju paradajz krupno iseći i položiti po površini. Naliti vodom, začiniti, sipati sirće i kuvati na tihoj vatri 2 i po do 3 sata. Na kraju zapržiti blagom zaprškom.


Možda vas zanima:

Vreme pripreme: 180 minuta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prijatno!

Izvor: Ivana Ljibici

Komentari(0)

Loading