TRADICIONALNI SRPSKI RECEPT ZA ORASNICE Sitni kolačići svojim prefinjenim mirisom i ukusom predstavljaju pravi užitak za celu porodicu

J. K.

10:35

Gastronomija 0

Po ovom receptu uspevaju svaki put.

TRADICIONALNI SRPSKI RECEPT ZA ORASNICE Sitni kolačići svojim prefinjenim mirisom i ukusom predstavljaju pravi užitak za celu porodicu
Shutterstock

 

Sastojci:

- 2 belanca

- 250 g šećera u prahu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- 200 g seckanih oraha

- 300 g mlevenih oraha

- 1/4 soka od jednog limuna

 

Napomena: Orasnice se prave jako brzo, bitno je da dok se peku budete uz njih i nadgledate jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše. Vreme pečenja zavisi od vase rerne.

Priprema

Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna (ne dozvolite da upadne mesnati deo limuna).

Dobro izmešajte, ali ni slučajno mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.

Veliku tespiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirati u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.

Orasnice stavljate u rernu zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjujete na 100 stepeni.

 

Komentari(0)

Loading