Svekrvino oko - kolač koji ima čudno ime, a i izgled: Malo ko zna da napravi kako treba, ovaj recept je starinski
Obožavaćete ovaj kolač

Svekrvino oko je popularan posni kolač koji se sastoji od suvih smokvi punjenih orasima, obavijenim u mešavini oraha, keksa i čokolade.
Sastojci:
Bela smesa:
150 g šećera
100 ml vode
125 g posnog margarina
120 g kokosa
150 ml mleka u prahu, biljnog
Smeđa smesa:
150 g šećera
100 ml vode
125 g posnog margarina
250 g posnog mlevenog keksa
3 kašike kakaa
Punjenje:
10 suvih smokvi
100 g oraha
Priprema:
Šećer, vodu i margarin pomešajte u šerpu, a potom kuvajte dok provri.
Smokve potopite sa toplom vodom.
Provrelu smesu pomešajte sa mlekom u prahu i kokosom, a potom dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
U posudu sipajte šećer, vodu i margarin, a potom isto skuvajte dok se ne istopi. Zatim dodajte mlevenog keksa i kakaa, a potom mešajte da se sve sjedini.
Smokve ocedite i zarežite na vrhu, a potom ih napunite orasima.
Od smeđe smese napravite 10ak krugova, a potom rukama ih napravite u pljeskavicu, a potom po sredini dodajte smokvu i zatvorite smesu. Ponovite postupak dok imate smokve i sastojke.
Ostavite ih 30 minuta u frižider.
Nakon toga, pravite loptice od bele smese, a potom ih razvucite i stavite crne loptice. Zatim belu smesu zatvorite i uvaljajte u kokos. Ponovite postupak dok imate loptice i sastojke.

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.

Recept za domaće kiflice koje danima ostaju sveže: Em brze, em jeftine, a savršene za poneti za užinu ili na posao
Mirisne, meke i jednostavne za pravljenje, ove kiflice su idealne kada vam treba praktičan zalogaj koji se lako nosi i dugo ostaje svež.
Komentari(0)