Svekrvino oko - kolač koji ima čudno ime, a i izgled: Malo ko zna da napravi kako treba, ovaj recept je starinski
Obožavaćete ovaj kolač
Svekrvino oko je popularan posni kolač koji se sastoji od suvih smokvi punjenih orasima, obavijenim u mešavini oraha, keksa i čokolade.
Sastojci:
Bela smesa:
150 g šećera
100 ml vode
125 g posnog margarina
120 g kokosa
150 ml mleka u prahu, biljnog
Smeđa smesa:
150 g šećera
100 ml vode
125 g posnog margarina
250 g posnog mlevenog keksa
3 kašike kakaa
Punjenje:
10 suvih smokvi
100 g oraha
Priprema:
Šećer, vodu i margarin pomešajte u šerpu, a potom kuvajte dok provri.
Smokve potopite sa toplom vodom.
Provrelu smesu pomešajte sa mlekom u prahu i kokosom, a potom dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
U posudu sipajte šećer, vodu i margarin, a potom isto skuvajte dok se ne istopi. Zatim dodajte mlevenog keksa i kakaa, a potom mešajte da se sve sjedini.
Smokve ocedite i zarežite na vrhu, a potom ih napunite orasima.
Od smeđe smese napravite 10ak krugova, a potom rukama ih napravite u pljeskavicu, a potom po sredini dodajte smokvu i zatvorite smesu. Ponovite postupak dok imate smokve i sastojke.
Ostavite ih 30 minuta u frižider.
Nakon toga, pravite loptice od bele smese, a potom ih razvucite i stavite crne loptice. Zatim belu smesu zatvorite i uvaljajte u kokos. Ponovite postupak dok imate loptice i sastojke.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Komentari(0)