DOMAĆI SOK OD ZOVE – Tradicionalni napitak koji se tradicionalno pravi u proleće i leti, kada cvet zove procveta
Tradicionalni srpski eliksir osveženja

Sastojci:
- ✅ 20 cvetova sveže zove (birati one potpuno rascvetane, sa jakom aromom)
- ✅ 2 litra vode
- ✅ 1 kg šećera
- ✅ 2 limuna (organska, bez prskanja)
- ✅ 1 kašika limuntusa
Priprema:
Priprema cvetova
Možda vas zanima:

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Cvetove zove pažljivo otresti od eventualnih bubica (ne prati ih, da ne biste isprali polen koji daje aromu).
Limun iseći na tanke kolutove.
Maceracija
- U veliki sud sipati vodu, dodati limuntus, kolutove limuna i cvetove zove.
- Poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata na hladnom mestu, povremeno promešati.
Dodavanje šećera
- Nakon 24 sata, procediti tečnost kroz gazu ili cediljku.
- Dodati šećer i mešati dok se potpuno ne otopi.
Čuvanje i serviranje
- Sipati u sterilisane flaše i čuvati u frižideru.
- Pre služenja razblažiti vodom po ukusu (idealno 1:3 – jedna mera soka, tri mere vode).
🍹 Saveti za bolji ukus:
- Možete dodati listove nane za dodatnu aromu.
- Sok može trajati do mesec dana u frižideru, ali se može i zamrznuti za dužu upotrebu.
🥂 Uživajte u osvežavajućem ukusu pravog domaćeg napitka, baš kao što su ga pravile naše bake!

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Komentari(0)