Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost

Srpska gastronomija bogata je ne samo jelima, već i autentičnim napicima koji su se vekovima pripremali u domaćinstvima. Mnogi od ovih napitaka imali su lekovita svojstva i posebnu simboliku, ali su s vremenom pali u zaborav. U nastavku donosimo priče o pićima koja su nekada bila neizostavni deo srpske trpeze.
Medovina – Napitak bogova i ratnika
Medovina, fermentisano piće na bazi meda, bila je jedno od omiljenih pića srpskih vitezova i plemića. Smatrana je eliksirom zdravlja, a konzumirala se tokom velikih gozbi i svetkovina. Danas se može pronaći samo kod retkih proizvođača koji neguju tradicionalne recepte.
Komovica – Autentična rakija naših predaka
Za razliku od klasične šljivovice, komovica se pravila od ostataka grožđa nakon ceđenja vina. Ovaj jaki destilat bio je poznat po intenzivnoj aromi i koristio se ne samo za piće, već i u narodnoj medicini za masažu i obloge.
Kvas – Prirodni osvežavajući napitak
Kvas, lagano fermentisani napitak od raži, nekada se pio širom Srbije, posebno u vojvođanskim domaćinstvima. Bio je poznat po osvežavajućem ukusu i probiotičkim svojstvima, ali ga je potisnuo industrijski proizveden sok.
Orzovka – Zaboravljeni čaj od prženog ječma
Orzovka je bila popularan napitak koji se pravio od prženog i samlevenog ječma, prelivenog ključalom vodom. Koristila se kao zamena za kafu, a imala je blag i prijatan ukus, sa blagim orašastim tonovima.
Povratak autentičnih ukusa
Iako su ovi napici danas retkost, interesovanje za tradicionalne srpske proizvode raste. Povratak medovine, kvasa i komovice na tržište može značiti očuvanje kulturne baštine i oživljavanje ukusa koji su nekada bili simbol domaćinstava širom Srbije.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču
Komentari(0)