Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju

Izvor: Kiza Rock

20:00

Gastronomija 0

Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost

rakija
Shutterstock

Srpska gastronomija bogata je ne samo jelima, već i autentičnim napicima koji su se vekovima pripremali u domaćinstvima. Mnogi od ovih napitaka imali su lekovita svojstva i posebnu simboliku, ali su s vremenom pali u zaborav. U nastavku donosimo priče o pićima koja su nekada bila neizostavni deo srpske trpeze.

Medovina – Napitak bogova i ratnika

Medovina, fermentisano piće na bazi meda, bila je jedno od omiljenih pića srpskih vitezova i plemića. Smatrana je eliksirom zdravlja, a konzumirala se tokom velikih gozbi i svetkovina. Danas se može pronaći samo kod retkih proizvođača koji neguju tradicionalne recepte.

Komovica – Autentična rakija naših predaka

Za razliku od klasične šljivovice, komovica se pravila od ostataka grožđa nakon ceđenja vina. Ovaj jaki destilat bio je poznat po intenzivnoj aromi i koristio se ne samo za piće, već i u narodnoj medicini za masažu i obloge.

Kvas – Prirodni osvežavajući napitak

Kvas, lagano fermentisani napitak od raži, nekada se pio širom Srbije, posebno u vojvođanskim domaćinstvima. Bio je poznat po osvežavajućem ukusu i probiotičkim svojstvima, ali ga je potisnuo industrijski proizveden sok.

Orzovka – Zaboravljeni čaj od prženog ječma

Orzovka je bila popularan napitak koji se pravio od prženog i samlevenog ječma, prelivenog ključalom vodom. Koristila se kao zamena za kafu, a imala je blag i prijatan ukus, sa blagim orašastim tonovima.

 Povratak autentičnih ukusa

Iako su ovi napici danas retkost, interesovanje za tradicionalne srpske proizvode raste. Povratak medovine, kvasa i komovice na tržište može značiti očuvanje kulturne baštine i oživljavanje ukusa koji su nekada bili simbol domaćinstava širom Srbije.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading