Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg?timestamp=1739314800)
Srpska gastronomija bogata je ne samo jelima, već i autentičnim napicima koji su se vekovima pripremali u domaćinstvima. Mnogi od ovih napitaka imali su lekovita svojstva i posebnu simboliku, ali su s vremenom pali u zaborav. U nastavku donosimo priče o pićima koja su nekada bila neizostavni deo srpske trpeze.
Medovina – Napitak bogova i ratnika
Medovina, fermentisano piće na bazi meda, bila je jedno od omiljenih pića srpskih vitezova i plemića. Smatrana je eliksirom zdravlja, a konzumirala se tokom velikih gozbi i svetkovina. Danas se može pronaći samo kod retkih proizvođača koji neguju tradicionalne recepte.
Komovica – Autentična rakija naših predaka
Za razliku od klasične šljivovice, komovica se pravila od ostataka grožđa nakon ceđenja vina. Ovaj jaki destilat bio je poznat po intenzivnoj aromi i koristio se ne samo za piće, već i u narodnoj medicini za masažu i obloge.
Kvas – Prirodni osvežavajući napitak
Kvas, lagano fermentisani napitak od raži, nekada se pio širom Srbije, posebno u vojvođanskim domaćinstvima. Bio je poznat po osvežavajućem ukusu i probiotičkim svojstvima, ali ga je potisnuo industrijski proizveden sok.
Orzovka – Zaboravljeni čaj od prženog ječma
Orzovka je bila popularan napitak koji se pravio od prženog i samlevenog ječma, prelivenog ključalom vodom. Koristila se kao zamena za kafu, a imala je blag i prijatan ukus, sa blagim orašastim tonovima.
Povratak autentičnih ukusa
Iako su ovi napici danas retkost, interesovanje za tradicionalne srpske proizvode raste. Povratak medovine, kvasa i komovice na tržište može značiti očuvanje kulturne baštine i oživljavanje ukusa koji su nekada bili simbol domaćinstava širom Srbije.
![slavsko žito](/data/images/2024-06-26/92173_shutterstock-369791771_f.jpg)
Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
Tradicionalni dezert: SUTLIJAŠ budi nostalgiju
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![čaj](/data/images/2024-10-08/102509_caj-od-jabuke-shutterstock-504933145_f.jpg)
3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
Komentari(0)