Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost

Srpska gastronomija bogata je ne samo jelima, već i autentičnim napicima koji su se vekovima pripremali u domaćinstvima. Mnogi od ovih napitaka imali su lekovita svojstva i posebnu simboliku, ali su s vremenom pali u zaborav. U nastavku donosimo priče o pićima koja su nekada bila neizostavni deo srpske trpeze.
Medovina – Napitak bogova i ratnika
Medovina, fermentisano piće na bazi meda, bila je jedno od omiljenih pića srpskih vitezova i plemića. Smatrana je eliksirom zdravlja, a konzumirala se tokom velikih gozbi i svetkovina. Danas se može pronaći samo kod retkih proizvođača koji neguju tradicionalne recepte.
Komovica – Autentična rakija naših predaka
Za razliku od klasične šljivovice, komovica se pravila od ostataka grožđa nakon ceđenja vina. Ovaj jaki destilat bio je poznat po intenzivnoj aromi i koristio se ne samo za piće, već i u narodnoj medicini za masažu i obloge.
Kvas – Prirodni osvežavajući napitak
Kvas, lagano fermentisani napitak od raži, nekada se pio širom Srbije, posebno u vojvođanskim domaćinstvima. Bio je poznat po osvežavajućem ukusu i probiotičkim svojstvima, ali ga je potisnuo industrijski proizveden sok.
Orzovka – Zaboravljeni čaj od prženog ječma
Orzovka je bila popularan napitak koji se pravio od prženog i samlevenog ječma, prelivenog ključalom vodom. Koristila se kao zamena za kafu, a imala je blag i prijatan ukus, sa blagim orašastim tonovima.
Povratak autentičnih ukusa
Iako su ovi napici danas retkost, interesovanje za tradicionalne srpske proizvode raste. Povratak medovine, kvasa i komovice na tržište može značiti očuvanje kulturne baštine i oživljavanje ukusa koji su nekada bili simbol domaćinstava širom Srbije.

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Komentari(0)