Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Ako tražite tortu koja se lako priprema, a istovremeno je ukusna i izdašna, Policajac torta je pravi izbor. Sa osnovnim sastojcima i jednostavnim postupkom, ova torta će ubrzo postati omiljeni dezert u vašem domu.
Sastojci za kore:
4 jaja
24 kašike šećera
24 kašike brašna
26 kašika mleka
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
1 l mleka
200 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g putera
200 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika
Sastojci za premaz i ukrašavanje:
250 ml slatke pavlake za šlag
200 g čokolade
Priprema kore:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
Umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetlo žuta i penasta.
Dodajte mleko i kratko mutite na najmanjoj brzini.
Postepeno dodajte smesu sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo, pa kratko mutite dok se ne sjedini.
Pleh prečnika 25 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte polovinu smese.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C, 25-30 minuta. Ponavljate postupak sa drugom polovinom smese.
Ohlađene kore presecite vodoravno da dobijete četiri kore.
Priprema fila:
Prokuvajte mleko sa šećerom.
Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
Zatim dodajte puter i mlevene orahe ili lešnike, pa sve sjedinite.
Slaganje torte:
Na dno kalupa stavite papir za pečenje i prvu koru.
Prelijte trećinom fila, pa stavite drugu koru. Ponavljajte postupak dok ne složite sve kore, završavajući korom na vrhu.
Torta treba da odstoji u frižideru preko noći.
Premaz i ukrašavanje:
Zagrejte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi.
Ohladite ganaš krem, umutite mikserom, pa premažite tortu sa svih strana. Ukrasite po želji.
Uživajte u svakom zalogaju ove kremaste i bogate poslastice!
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)