Recept za zaboravljenu najlon tortu koju je nekad pravila svaka domaćica u Srbiji: Poslastica koja uvek uspe

Izvor: Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Nije bilo rođendana i slavlja, a da na trpezi u Jugoslaviji nije stajala najlon torta

Recept za zaboravljenu najlon tortu koju je nekad pravila svaka domaćica u Srbiji: Poslastica koja uvek uspe
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Kora:

7 belanaca
16 kašika šećera
1 kašika limunovog soka

Fil:

1 l mleka
16 kašika šećera
7 žumanaca
1 puding sa ukusom vanile
5 kašika brašna
3 kašike gustina
1 margarin
1 kesica šlag pene
10 krem bananica
200 gr čokolade
Za ukrašavanje
2 kesice šlag pene
malo kisele vode

Priprema:

Kora:

Umutiti 7 belanaca sa 16 kašika šećera i kašikom limunovog soka. Peći 45 minuta na 150 stepeni.

Fil:

Staviti 700ml mleka da provri sa 16 kašika šećera. U 300ml hladnog mleka umešati žumanca, puding, brašno, gustin pa sipati u vrelo mleko i skuvati kašicu.

Umutiti margarin razmekšan na sobnoj temperaturi. Umutiti 1 šlag sa kiselom vodom. Kad se kašica ohladi sjediniti je sa margarinom i šlagom. Smesu podeliti na dva dela.

Fil 1

U prvu polovinu dodati 200 gr otopljene čokolade.

Fil 2

U drugu polovinu dodati seckane krem banane.

Filovati: kora, fil 1, fil 2, šlag.

@lepotesrbijee Da li ste znali za plan izgradnje velikog Vidovdanskog hrama na mestu Kosovske bitke? #lepote #lepotesrbije #hram #srbija #viral #viralvideo #fyp #foryou #fypp ♬ original sound - LepoteSrbije
peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading