LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu

11:00

Gastronomija 0

Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
printscreen youtube

 

Lenja pita je poslastica od davnina. Često se pravi u Srbiji jer se veoma lako pravi, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Sistematski gledano, izgleda tako što je među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kulinara • Prava Pekara (@prava.pekara.kulinara)

 

SASTOJCI

5 jajeta; 300 g šećera; 200 g jogurta; 170 ml ulja; 270 g brašna; 1/2 kesice praška za pecivo; 400-500 g višanja; malo prah šećera za posipanje kolača (vanilin šećer).

 

PRIPREMA

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).

 

privatna arhiva

Punjene tikvice

PREUKUSNE Punjene tikvice, tope se ustima

Gastronomija

17:00

26 maj, 2024

Pijace su prepune svežeg voća i povrća među kojim se izdvajaju tikvice kao veoma zdravo i ukusno povrće na koje smo i tradicionalno navikli. Njihovo poreklo je iz centralne i južne Amerike. Budući da dolaze iz toplih zemalja, uspevaju i u zemljama sa umerenom klimom, među kojima je i naša, tako da su sada tikvice sastavni deo srpske kuhinje.

Komentari(0)

Loading