LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Lenja pita je poslastica od davnina. Često se pravi u Srbiji jer se veoma lako pravi, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Sistematski gledano, izgleda tako što je među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
View this post on Instagram
SASTOJCI
5 jajeta; 300 g šećera; 200 g jogurta; 170 ml ulja; 270 g brašna; 1/2 kesice praška za pecivo; 400-500 g višanja; malo prah šećera za posipanje kolača (vanilin šećer).
PRIPREMA
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).
POSNE KROFNE: Napravite ih sa jabukama i ovsenim pahuljicama i uživajte u ukusu
Krofne mogu da budu i posne
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
Komentari(0)