Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
printscreen youtube
Lenja pita je poslastica od davnina. Često se pravi u Srbiji jer se veoma lako pravi, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Sistematski gledano, izgleda tako što je među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
5 jajeta; 300 g šećera; 200 g jogurta; 170 ml ulja; 270 g brašna; 1/2 kesice praška za pecivo; 400-500 g višanja; malo prah šećera za posipanje kolača (vanilin šećer).
PRIPREMA
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.
Komentari(0)