OVO SU NAJGORA SRPSKA JELA? Ove specijaliteta mnogi mrze, ali i retki obožavaju
Kažu da se o ukusima ne raspravlja, ali kada je reč o srpskim specijalitetima, raspravama nikad kraja

Srbija važi za zemlju izuzetnih gurmanluka: naš ajvar našao se na visokom 3. mestu najboljih soseva na svetu, dok je komplet lepinja ubedljivi pobednik kada su u pitanju slani doručci. Međutim, ima i onih jela koja uopšte nisu oduševila gurmane iz različitih krajeva sveta.
Pihtije opet u samom vrhu najgorih domaćih specijaliteta
Pihtije se stalno nalaze u samom vrhu "crne liste" Tejst Atlas Portala. Neki bi rekli sasvim nepravedno, ali šta je tu je. Ovaj specijalitet obično se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa, poput glave ili kolenica, a meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se samo odvaja od kostiju. Nakon toga se sa temeljcem ono stavlja u činije, a pošto se sve ohladi, pihtije postaju želatinaste strukture.
Leskovačka kavurma takođe nepopularna
Tradicionalno pripremana u hladnijim mesecima godine, kavurma ili sprža se najčešće vezuje za južne delove Srbije, odnosno za grad Leskovac, po kome je ona o dobila ime. Za pripremu ovog specijaliteta koriste se crna i bela svinjska džigerica, svinjska glava, srce i slezina, kao i debela i tanka crevca, koja se dobro i dugo krčkaju zajedno sa čvarcima. Postupak traje sve dok masa ne postane kompaktna, nakon čega se ona ubacuje u gazu kako bi se skroz ocedila. Potom se ona služi kao predjelo, najčešće uz dodatak turšije.
RT

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Komentari(0)