UKUSNA I PIKANTNA Još jedan domišljat proizvod srpske narodne kuhinje
Što je za stare Rimljane bilo "Lupus in fabula" to je za Srbe "Kupus in turšija".
Turšija je još jedan od domišljatih proizvoda srpske narodne prehrambene industrije. A uz to i ukusan i vrlo pikantan. Priprema se na jesen za zimu, a slaže se uz skoro sve vrste mesa, i većinu vrlo kaloričnih, masnih, za jezik slasnih, ali za zeludac teških zimskih jela. Otvara apetit i pomaže varenju. Najčešće se drži u špajzu, a može i u frižideru. Bitno je da bude hladna, jer topla ništa ne valja.
Što je za stare Rimljane bilo Lupus in fabula to je za Srbe Kupus in turšija, neki kažu da je zbog sposobnosti lečenja mamurluka to bila njena prvobitna namena, ali kad se videlo koliko je dobra uvela se u svakodnevnu ishranu. Prvih pisanih izvora o turšiji ima od 17. veka kada je neki turski putopisac zabeležio specifičan način čuvanja voća i povrća na Balkanu.
View this post on Instagram
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
Komentari(0)