UKUSNA I PIKANTNA Još jedan domišljat proizvod srpske narodne kuhinje
Što je za stare Rimljane bilo "Lupus in fabula" to je za Srbe "Kupus in turšija".

Turšija je još jedan od domišljatih proizvoda srpske narodne prehrambene industrije. A uz to i ukusan i vrlo pikantan. Priprema se na jesen za zimu, a slaže se uz skoro sve vrste mesa, i većinu vrlo kaloričnih, masnih, za jezik slasnih, ali za zeludac teških zimskih jela. Otvara apetit i pomaže varenju. Najčešće se drži u špajzu, a može i u frižideru. Bitno je da bude hladna, jer topla ništa ne valja.
Što je za stare Rimljane bilo Lupus in fabula to je za Srbe Kupus in turšija, neki kažu da je zbog sposobnosti lečenja mamurluka to bila njena prvobitna namena, ali kad se videlo koliko je dobra uvela se u svakodnevnu ishranu. Prvih pisanih izvora o turšiji ima od 17. veka kada je neki turski putopisac zabeležio specifičan način čuvanja voća i povrća na Balkanu.
View this post on Instagram

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)