UKUSNA I PIKANTNA Još jedan domišljat proizvod srpske narodne kuhinje
Što je za stare Rimljane bilo "Lupus in fabula" to je za Srbe "Kupus in turšija".
Turšija je još jedan od domišljatih proizvoda srpske narodne prehrambene industrije. A uz to i ukusan i vrlo pikantan. Priprema se na jesen za zimu, a slaže se uz skoro sve vrste mesa, i većinu vrlo kaloričnih, masnih, za jezik slasnih, ali za zeludac teških zimskih jela. Otvara apetit i pomaže varenju. Najčešće se drži u špajzu, a može i u frižideru. Bitno je da bude hladna, jer topla ništa ne valja.
Što je za stare Rimljane bilo Lupus in fabula to je za Srbe Kupus in turšija, neki kažu da je zbog sposobnosti lečenja mamurluka to bila njena prvobitna namena, ali kad se videlo koliko je dobra uvela se u svakodnevnu ishranu. Prvih pisanih izvora o turšiji ima od 17. veka kada je neki turski putopisac zabeležio specifičan način čuvanja voća i povrća na Balkanu.
View this post on Instagram
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)