UKUSNA I PIKANTNA Još jedan domišljat proizvod srpske narodne kuhinje
Što je za stare Rimljane bilo "Lupus in fabula" to je za Srbe "Kupus in turšija".
Turšija je još jedan od domišljatih proizvoda srpske narodne prehrambene industrije. A uz to i ukusan i vrlo pikantan. Priprema se na jesen za zimu, a slaže se uz skoro sve vrste mesa, i većinu vrlo kaloričnih, masnih, za jezik slasnih, ali za zeludac teških zimskih jela. Otvara apetit i pomaže varenju. Najčešće se drži u špajzu, a može i u frižideru. Bitno je da bude hladna, jer topla ništa ne valja.
Što je za stare Rimljane bilo Lupus in fabula to je za Srbe Kupus in turšija, neki kažu da je zbog sposobnosti lečenja mamurluka to bila njena prvobitna namena, ali kad se videlo koliko je dobra uvela se u svakodnevnu ishranu. Prvih pisanih izvora o turšiji ima od 17. veka kada je neki turski putopisac zabeležio specifičan način čuvanja voća i povrća na Balkanu.
View this post on Instagram
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(0)