UKUSNA I PIKANTNA Još jedan domišljat proizvod srpske narodne kuhinje

M. M.

09:53

Gastronomija 0

Što je za stare Rimljane bilo "Lupus in fabula" to je za Srbe "Kupus in turšija".

UKUSNA I PIKANTNA Još jedan domišljat proizvod srpske narodne kuhinje
printscreen youtube

 

Turšija je još jedan od domišljatih proizvoda srpske narodne prehrambene industrije. A uz to i ukusan i vrlo pikantan. Priprema se na jesen za zimu, a slaže se uz skoro sve vrste mesa, i većinu vrlo kaloričnih, masnih, za jezik slasnih, ali za zeludac teških zimskih jela. Otvara apetit i pomaže varenju. Najčešće se drži u špajzu, a može i u frižideru. Bitno je da bude hladna, jer topla ništa ne valja.

Što je za stare Rimljane bilo Lupus in fabula to je za Srbe Kupus in turšija, neki kažu da je zbog sposobnosti lečenja mamurluka to bila njena prvobitna namena, ali kad se videlo koliko je dobra uvela se u svakodnevnu ishranu. Prvih pisanih izvora o turšiji ima od 17. veka kada je neki turski putopisac zabeležio specifičan način čuvanja voća i povrća na Balkanu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vojvodina Travel (@vojvodina.travel)

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading