MIRISNI MEKANI MLADENČIĆI Tradicionalni kolač u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista

Jelena Vamović

14:48

Gastronomija 0

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih.

MIRISNI MEKANI MLADENČIĆI Tradicionalni kolač u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista
shutterstock

 

U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

 

Sastojci: 

600 g mekog brašna

300 ml mlake vode

45 g svežeg kvasca

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

3 kašike maslinovog ulja

med za premazivanje

 

shutterstock

 

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti  čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.

Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić.Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.
Nadošle kolačiće premazati uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića . U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.

 

(Izvor: minjina-kuhinjica.rs)

Komentari(0)

Loading