MIRISNI MEKANI MLADENČIĆI Tradicionalni kolač u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista
Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih.

U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.
Sastojci:
600 g mekog brašna
300 ml mlake vode
45 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
med za premazivanje

shutterstock
Priprema:
U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.
Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić.Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.
Nadošle kolačiće premazati uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića . U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.
Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.
(Izvor: minjina-kuhinjica.rs)

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.
Komentari(0)