TRADICIONALNI SRPSKI KEČAP Napravite sami najukusniji prilog svakoj hrani!
Nešto drugačiji kečap, koji ćete zavoleti poput klasičnog.

Savršeno za čips i pomfrit, kao i za svako jelo u kojem volite da koristite kečap.
Sastojci:
1 kg cvekle
2 kašike suncokretovog ili ulja uljane repice
1 crveni luk
1 šargarepa
1 štap celera
2 češnja belog luka
1 kašičica mlevenog kima
1 čili
1 kašičica soli
175 ml vinskog sirćeta
70 g braon šećera

shutterstock
Postupak pravljenja:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Cveklu (celu i neoguljenu) stavite u veliki komad folije, pokapajte sa malo ulja, zamotajte i stavite na pleh u rernu na sat vremena.
Nakon isteka sata, svaki proverite oštrim nožem – ako lako prođe, cvekla je skuvana, pa je uklonite. Vratite sve što nije skuvano u pećnicu i nastavite sa testiranjem svakih 10 minuta dok svi ne omekšaju. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, isecite i ogulite cveklu.
Da biste napravili kečap (počnite ovde ako koristite prethodno kuvanu cveklu):
Cveklu iseckati na sitne komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje suncokreta/uljane repice. Ogulite i sitno iseckajte luk i šargarepu, pa dodajte u šerpu. Celer sitno iseckajte, beli luk ogulite i zdrobite i dodajte u šerpu. Promešajte kumin i lagano kuvajte 5 minuta dok ne omekša.

shutterstock

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije
Komentari(0)