TRADICIONALNI SRPSKI KEČAP Napravite sami najukusniji prilog svakoj hrani!

Jelena Vamović

15:09

Gastronomija 0

Nešto drugačiji kečap, koji ćete zavoleti poput klasičnog.

TRADICIONALNI SRPSKI KEČAP Napravite sami najukusniji prilog svakoj hrani!
shutterstock

Savršeno za čips i pomfrit, kao i za svako jelo u kojem volite da koristite kečap.

Sastojci: 

1 kg cvekle

2 kašike suncokretovog ili ulja uljane repice

1 crveni luk

1 šargarepa

1 štap celera

2 češnja belog luka

1 kašičica mlevenog kima

1 čili

1 kašičica soli

175 ml vinskog sirćeta

70 g braon šećera

shutterstock

 

Postupak pravljenja: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Cveklu (celu i neoguljenu) stavite u veliki komad folije, pokapajte sa malo ulja, zamotajte i stavite na pleh u rernu na sat vremena.

Nakon isteka sata, svaki proverite oštrim nožem – ako lako prođe, cvekla je skuvana, pa je uklonite. Vratite sve što nije skuvano u pećnicu i nastavite sa testiranjem svakih 10 minuta dok svi ne omekšaju. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, isecite i ogulite cveklu.

Da biste napravili kečap (počnite ovde ako koristite prethodno kuvanu cveklu):

Cveklu iseckati na sitne komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje suncokreta/uljane repice. Ogulite i sitno iseckajte luk i šargarepu, pa dodajte u šerpu. Celer sitno iseckajte, beli luk ogulite i zdrobite i dodajte u šerpu. Promešajte kumin i lagano kuvajte 5 minuta dok ne omekša.

shutterstock

 

Komentari(0)

Loading