ČUVARKUĆA Ime joj potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”, evo zašto
Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”.

Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.
Čuvarkuća je biljka koja ima mnoga lekovita svojstva i koristi se u narodnoj medicini, sadrži različite korisne sastojke, uključujući jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, kalcijum malat, tanine, biljnu sluz. Ovi sastojci daju čuvarkući isceljujuću, antiseptičku, antiinflamatornu i diuretsku moć.
Čuvarkuća se koristi u vidu soka, masti ili čaja.
Najčešće se upotrebljava kao pomoć kod:
Rana i ispucale kože, čireva i hemoroida, crevnih problema, menstrualnih bolova, povišenih lipida u krvi, detoksikacije organizma, grlobolje,dijabetesa.
Takođe, čuvarkuća se koristi za lečenje opekotina, uboda i ugriza. Sok ove biljke može se primeniti i kod bronhitisa, gnojnih upala zuba, grla i uha.
Lekovita svojstva za uho:
Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu. Sok od čuvarkuće pomaže pri lečenju akutne upale srednjeg uha, privremenog gubitka sluha i drugih oštećenja sluha. Iako cerumen (ušna mast) štiti ušni kanal od gljivica, bakterija i vode, oštećeni cerumen može pritisnuti bubnjić, ugroziti vanjski slušni kanal i prouzrokovati gubitak sluha, kod ovakvih problema ova biljka može pomoći.
Ukratko, čuvarkuća je višenamenska biljka koja se može koristiti za različite zdravstvene probleme, a njena lekovita svojstva su poznata još iz 9. veka.
Recept za mast od čuvarkuće.
Sastojci:
Listovi čuvarkuće (sveži ili osušeni)
Biljno ulje (maslinovo, kokosovo ili bademovo)
Pčelinji vosak (za zgušnjavanje)
Operite listove čuvarkuće i osušite ih nežno.
Ako koristite sveže listove, ostavite ih da se osuše nekoliko sati.
Ako koristite osušene listove, možete ih koristiti odmah.
Infuzija ulja:
Stavite listove čuvarkuće u staklenu posudu.
Prelijte ih biljnim uljem tako da potpuno prekrije listove.
Zatvorite posudu i ostavite je na suncu ili na toplom mestu 2-3 nedelje. Tokom tog vremena, ulje će apsorbovati lekovite sastojke iz listova.
Nakon 2-3 nedelje, procedite ulje kroz gazu kako biste dobili čist koncentrat.
Vratite koncentrat u staklenu posudu.
Dodajte pčelinji vosak kako biste napravili gušću mast. Količinu voska prilagodite željenoj konzistenciji.
Čuvanje:
Mast čuvajte u staklenoj posudi na tamnom i hladnom mestu.
Koristite je po potrebi za lečenje rana, opekotina, ispucale kože ili drugih problema.
Napomena:
Pre upotrebe, uvek proverite osetljivost na koži i napravite test na malom delu kože kako biste bili sigurni da nema alergijskih reakcija. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, konsultujte se s lekarom pre upotrebe masti od čuvarkuće.

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe
Komentari(0)