ČUVARKUĆA Ime joj potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”, evo zašto
Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”.
Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.
Čuvarkuća je biljka koja ima mnoga lekovita svojstva i koristi se u narodnoj medicini, sadrži različite korisne sastojke, uključujući jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, kalcijum malat, tanine, biljnu sluz. Ovi sastojci daju čuvarkući isceljujuću, antiseptičku, antiinflamatornu i diuretsku moć.
Čuvarkuća se koristi u vidu soka, masti ili čaja.
Najčešće se upotrebljava kao pomoć kod:
Rana i ispucale kože, čireva i hemoroida, crevnih problema, menstrualnih bolova, povišenih lipida u krvi, detoksikacije organizma, grlobolje,dijabetesa.
Takođe, čuvarkuća se koristi za lečenje opekotina, uboda i ugriza. Sok ove biljke može se primeniti i kod bronhitisa, gnojnih upala zuba, grla i uha.
Lekovita svojstva za uho:
Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu. Sok od čuvarkuće pomaže pri lečenju akutne upale srednjeg uha, privremenog gubitka sluha i drugih oštećenja sluha. Iako cerumen (ušna mast) štiti ušni kanal od gljivica, bakterija i vode, oštećeni cerumen može pritisnuti bubnjić, ugroziti vanjski slušni kanal i prouzrokovati gubitak sluha, kod ovakvih problema ova biljka može pomoći.
Ukratko, čuvarkuća je višenamenska biljka koja se može koristiti za različite zdravstvene probleme, a njena lekovita svojstva su poznata još iz 9. veka.
Recept za mast od čuvarkuće.
Sastojci:
Listovi čuvarkuće (sveži ili osušeni)
Biljno ulje (maslinovo, kokosovo ili bademovo)
Pčelinji vosak (za zgušnjavanje)
Operite listove čuvarkuće i osušite ih nežno.
Ako koristite sveže listove, ostavite ih da se osuše nekoliko sati.
Ako koristite osušene listove, možete ih koristiti odmah.
Infuzija ulja:
Stavite listove čuvarkuće u staklenu posudu.
Prelijte ih biljnim uljem tako da potpuno prekrije listove.
Zatvorite posudu i ostavite je na suncu ili na toplom mestu 2-3 nedelje. Tokom tog vremena, ulje će apsorbovati lekovite sastojke iz listova.
Nakon 2-3 nedelje, procedite ulje kroz gazu kako biste dobili čist koncentrat.
Vratite koncentrat u staklenu posudu.
Dodajte pčelinji vosak kako biste napravili gušću mast. Količinu voska prilagodite željenoj konzistenciji.
Čuvanje:
Mast čuvajte u staklenoj posudi na tamnom i hladnom mestu.
Koristite je po potrebi za lečenje rana, opekotina, ispucale kože ili drugih problema.
Napomena:
Pre upotrebe, uvek proverite osetljivost na koži i napravite test na malom delu kože kako biste bili sigurni da nema alergijskih reakcija. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, konsultujte se s lekarom pre upotrebe masti od čuvarkuće.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)