ČUVARKUĆA Ime joj potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”, evo zašto
Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”.

Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.
Čuvarkuća je biljka koja ima mnoga lekovita svojstva i koristi se u narodnoj medicini, sadrži različite korisne sastojke, uključujući jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, kalcijum malat, tanine, biljnu sluz. Ovi sastojci daju čuvarkući isceljujuću, antiseptičku, antiinflamatornu i diuretsku moć.
Čuvarkuća se koristi u vidu soka, masti ili čaja.
Najčešće se upotrebljava kao pomoć kod:
Rana i ispucale kože, čireva i hemoroida, crevnih problema, menstrualnih bolova, povišenih lipida u krvi, detoksikacije organizma, grlobolje,dijabetesa.
Takođe, čuvarkuća se koristi za lečenje opekotina, uboda i ugriza. Sok ove biljke može se primeniti i kod bronhitisa, gnojnih upala zuba, grla i uha.
Lekovita svojstva za uho:
Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu. Sok od čuvarkuće pomaže pri lečenju akutne upale srednjeg uha, privremenog gubitka sluha i drugih oštećenja sluha. Iako cerumen (ušna mast) štiti ušni kanal od gljivica, bakterija i vode, oštećeni cerumen može pritisnuti bubnjić, ugroziti vanjski slušni kanal i prouzrokovati gubitak sluha, kod ovakvih problema ova biljka može pomoći.
Ukratko, čuvarkuća je višenamenska biljka koja se može koristiti za različite zdravstvene probleme, a njena lekovita svojstva su poznata još iz 9. veka.
Recept za mast od čuvarkuće.
Sastojci:
Listovi čuvarkuće (sveži ili osušeni)
Biljno ulje (maslinovo, kokosovo ili bademovo)
Pčelinji vosak (za zgušnjavanje)
Operite listove čuvarkuće i osušite ih nežno.
Ako koristite sveže listove, ostavite ih da se osuše nekoliko sati.
Ako koristite osušene listove, možete ih koristiti odmah.
Infuzija ulja:
Stavite listove čuvarkuće u staklenu posudu.
Prelijte ih biljnim uljem tako da potpuno prekrije listove.
Zatvorite posudu i ostavite je na suncu ili na toplom mestu 2-3 nedelje. Tokom tog vremena, ulje će apsorbovati lekovite sastojke iz listova.
Nakon 2-3 nedelje, procedite ulje kroz gazu kako biste dobili čist koncentrat.
Vratite koncentrat u staklenu posudu.
Dodajte pčelinji vosak kako biste napravili gušću mast. Količinu voska prilagodite željenoj konzistenciji.
Čuvanje:
Mast čuvajte u staklenoj posudi na tamnom i hladnom mestu.
Koristite je po potrebi za lečenje rana, opekotina, ispucale kože ili drugih problema.
Napomena:
Pre upotrebe, uvek proverite osetljivost na koži i napravite test na malom delu kože kako biste bili sigurni da nema alergijskih reakcija. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, konsultujte se s lekarom pre upotrebe masti od čuvarkuće.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)