DOMAĆI ČAJ OD ŠIPURKA PO STARINSKOM RECEPTU Smanjuje simptome kod upala creva i prehlada!

Aleksandar Stanojevic

09:58

Gastronomija 0

Ovim čajem možete podići imunitet, sprečiti prehlade, infekcije, a sveži listovi mogu pomoći kod zarastanja rana, uboda.

DOMAĆI ČAJ OD ŠIPURKA PO STARINSKOM RECEPTU Smanjuje simptome kod upala creva i prehlada!
shutterstock

 

Šipak ili šipurak plod je divlje ruže koja rađa kasno u jesan, a kada je reč o zdravstvenim benefitima može vam doneti mnošto rešenja i blagodeti naročito kada je reč o organima za varenje, lečenje čira, upale debelog creva.

Šipak sadrži visok procenat vitamina C, vitamina A, kalcijuma i gvožđa, kao i  bioflavonoida, pektina, vitamina E, selenijuma, mangana, i vitamina iz B kompleksa. Sadrži i nešto manju količinu magnezijuma, fosfora, kalijuma, sulfura i silicijuma.

shutterstock

 

Prirodni lek od suve kore 

Sušeni šipurak može se koristiti kao čaj, te mlevene listove pomešajte sa ključalom vodom i ostavite 15 minuta pre nego što konzumirate. Dva puta dnevno pre obroka.

On će vam pomoći i olakšati siptome kod dijareje, stomačnih virusa, infekcija trbušne duplje.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading