UŠTIPCI OD POVRĆA Posno jelo bogatog ukusa koje će vas odlično zasititi

Izvor: Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

Uz sezonsku salatu i parče hleba imaćete odličan ručak.

uštipci od mesa
Shutterstock

Sastojci:

200 g pirinča

150 g krompira

1 crni luk

2 šargarepe

1 kašika seckanog peršuna

100 g prezli

600 ml bujona od povrća

So, mlevena paprika

Priprema:

Skuvajte pirinač sa bujonom. Posebno skuvajte krompir i izgnječite. Na zagrejanom ulju prodinstajte sitno iseckane luk i šargarepu 5 minuta ili dok ne omekšaju. Pomešajte kuvani pirinač, krompir, luk i šargarepu. Dodajte peršun. Začinite mlevenom paprikom i solju po ukusu. Dobro sjedinite i napravite pljeskavice. Uvaljajte ih u prezle. Pržite na zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane.

(Trpeza)

 

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading