POSNA A SLASNA Vasina torta, da obradujete mališane i sve ukućane

Izvor: Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

Ako volite Vasinu tortu a vreme je posta, imamo rešenje. Napravite posnu Vasinu tortu i obradujte mališane za Detinjce.

Vasina torta
Shutterstock

Sastojci:

300 g posnog keksa

250 g oraha

250 g margarina

750 ml posne slatke pavlake

100 g šećera u prahu + 2 kašike

100 g posne čokolade

1 pomorandža

Priprema:

Izblendajte keks i 120 g oraha zajedno. Zatim u činiji pomešajte pola količine mlevenog keksa, kao i pola količine mlevenih oraha. Smesi dodajte pola margarina, kao i pet kašika posne slatke pavlake. Smesu dobro sjedinite.

U okrugli kalup nauljen i obložen pek papirom, sipajte smesu, lepo je poravnajte i utisnite. Umutite pavlaku koja vam je ostala sa šećerom u prahu. Onda u činiji pomešajte preostali margarin, pa mu dodajte šećer u prahu (2 kašike) i čokoladu. Sve dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Sjedinite smesu dobro.

Zatim dodajte ostatak oraha i keksa.  Promešajte pa sipajte preko keksa i poravnajte. Onda dodajte i preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte. Na kraju, dekorišite sa seckanim orasima.

Prijatno!

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading