POSNI PAPRIKAŠ NA SREMSKI NAČIN Prava delicija u kojoj će svi uživati

Izvor: Jelica Jovanović

17:00

Gastronomija 0

Sremski paprikaš je odlično jelo za sve koji poste, a rado će ga jesti svi ukućani, pa i gosti.

riblji paprilkas
Printscreen/Youtube

Sastojci:

1½ kg šarana

5 glavica crnog luka

Ulje

2 kašike vinskog sirćeta

2 kašike crvene začinske paprika

celerov list

2-3 dl soka od paradajza

1 dl crvenog vina

biber

Priprema
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.

(Trpeza)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading