POSNA KROMPIR ČORBA Ukusno jelo po receptu naših baka, da sva čula uživaju

Izvor: Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti i mi ga danas donosimo.

krompir čorba
Shutterstock

Kada ponestane ideja šta u vreme posta izneti pred ukućane na trpezu, ova čorba je uvek dobro rešenje. Jednostavno se sprema, a okrepljuje i veoma je ukusna.

Sastojci:

450 g krompira

200 ml kuvanog paradajza

1 glavica crnog luka ili dva srednja štapa praziluka

2 šargarepe

paškanat

pola kašičice aleve paprike

malo ulja

so, biber, lovorov list, peršun

Priprema:

Naseckan luk ili praziluk malo propržite na ulju u šerpi dok ne zastakli. Dodajte krompir, paškanat i šargarepu naseckane na kolutove ili kockice. Promešajte, pa nalijte vode da dobro ogrezne.Dodajte začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvajte dok ne proključa, mešajući povremeno. Kad proključa, smanjite temperaturu, delimično poklopite i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte šolju kuvanog paradajza i ostavite da vri još desetak minuta. Po želji pre služenja pospite seckanim peršunom.

Uživajte u ovoj ukusnoj posnoj čorbi od krompira, hranljivoj i nadasve zdravoj.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading