SAMONIKLE I MOĆNE Ovo su neke od najzdravijih biljaka Srbije
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

Uz potočarku, u Srbiji možete pronaći i druge jestive samonikle biljke koje su takođe veoma zdrave. Evo nekoliko primera:
Bokvica ženska (Plantago major): List bokvice se koristi u ljudskoj ishrani i bere se od maja do septembra. Ova biljka je bogat izvor vitamina C, belančevina i šećera, a takođe sadrži i limunsku kiselinu i sluz. Bokvica poboljšava apetit, reguliše probavu i ima diuretičko dejstvo.
Shutterstock
Borovnica (Vaccinium myrtillus): Plodovi borovnice su tamnoplavi i prepuni lekovitih sastojaka. Oni sadrže vitamine B kompleksa, vitamin C, minerale poput magnezijuma, fosfora i kalijuma, limunsku kiselinu, šećer i druge korisne materije. Borovnica pomaže u lečenju dijareje i problema sa crevima i želucem. Takođe, blagotvorno deluje na nervni sistem i na čulo vida.
Shutterstock
Bosiljak (Ocimum basilicum): Od bosiljka se koriste samo listovi, sveži ili sušeni. Ova biljka se naročito koristi u mediteranskoj kuhinji, za pripremu raznih salata, čorbi, kao dodatak ribi i raznim umacima. Bosiljak poboljšava varenje, ima umirujuće dejstvo, omogućava kvalitetan san, smanjuje holesterol i krvni pritisak.
Shutterstock
Zova (Sambucus Nigra): Za pripremu zimnice koriste se bobičasti plodovi i cvetovi zove. Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini i ishrani. Od nje se pravi sok i njen cvet se suši za čaj.
Ove biljke su samo neki od primera jestivog samoniklog bilja koje se može naći u Srbiji. Važno je da se pre konzumacije biljaka dobro informišete o njihovim svojstvima i pravilnom sakupljanju kako biste uživali u njihovim blagodetima.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)