SAMONIKLE I MOĆNE Ovo su neke od najzdravijih biljaka Srbije
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

Uz potočarku, u Srbiji možete pronaći i druge jestive samonikle biljke koje su takođe veoma zdrave. Evo nekoliko primera:
Bokvica ženska (Plantago major): List bokvice se koristi u ljudskoj ishrani i bere se od maja do septembra. Ova biljka je bogat izvor vitamina C, belančevina i šećera, a takođe sadrži i limunsku kiselinu i sluz. Bokvica poboljšava apetit, reguliše probavu i ima diuretičko dejstvo.
Shutterstock
Borovnica (Vaccinium myrtillus): Plodovi borovnice su tamnoplavi i prepuni lekovitih sastojaka. Oni sadrže vitamine B kompleksa, vitamin C, minerale poput magnezijuma, fosfora i kalijuma, limunsku kiselinu, šećer i druge korisne materije. Borovnica pomaže u lečenju dijareje i problema sa crevima i želucem. Takođe, blagotvorno deluje na nervni sistem i na čulo vida.
Shutterstock
Bosiljak (Ocimum basilicum): Od bosiljka se koriste samo listovi, sveži ili sušeni. Ova biljka se naročito koristi u mediteranskoj kuhinji, za pripremu raznih salata, čorbi, kao dodatak ribi i raznim umacima. Bosiljak poboljšava varenje, ima umirujuće dejstvo, omogućava kvalitetan san, smanjuje holesterol i krvni pritisak.
Shutterstock
Zova (Sambucus Nigra): Za pripremu zimnice koriste se bobičasti plodovi i cvetovi zove. Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini i ishrani. Od nje se pravi sok i njen cvet se suši za čaj.
Ove biljke su samo neki od primera jestivog samoniklog bilja koje se može naći u Srbiji. Važno je da se pre konzumacije biljaka dobro informišete o njihovim svojstvima i pravilnom sakupljanju kako biste uživali u njihovim blagodetima.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Komentari(0)