POSNE VANILICE Dajemo vam najbolji recept da se svi u kući zaslade!
Starinski kolači čija popularnost ne prolazi.

Sastojci:
400 g brašna
250 g margarina
5 kašika šećera u prahu
1 kašika sirćeta
1 kašika limunovog soka
4 kašike vode
1 kesica vanilin šećera
Džem po želji
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati sirće, sok od limuna, vodu i sa brašnom umesiti testo. Ostaviti da stoji u frižideru jedan sat. Razviti testo oklagijom na debljinu 0,5 cm, vaditi modlom ili malom čašom vanilice i slagati u pleh obložen pek papirom. Peći u zaagrejanoj rerni na 180°C. Spajati po dva kruga džemom i uvaljajti ih u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
(Trpeza)

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)