OVAKO NEŠTO NISTE PROBALI Posna sarma probudiće sva vaša čula, svi će je obožavati
Ukus je neprikosnoven!

Sarma od smuđa kakvu još niste probali, idealna za dane posta.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
4 kašike pirinča
500 g smuđa
5 glavica crnog luka
1 kašičica mlevene paprika
100 g šargarepe
2 krompira
1 kašika brašna
2 lovorova lista
5 čena belog luka
so, biber
Priprema:
Smuđ očistite, pa ga stavite u šerpu i nalijte vodom i začinima, pa ostavite da provri. Nakon toga, izvadite kosti, pa ga sameljite. Sačuvajte vodu u kojoj ste prokuvali ribu. Propržite crni luk s kašičicom mlevene paprike i samlevenim smuđem. Sve to promešajte, sklonite sa šporeta, pa pridodajte toj masi pirinač, rendanu šargarepu i krompir, kao i začine. Ostavite da se smesa malo prohladi, pa po kašiku smese, stavljajte na list kupusa i zavijajte sarme. Složite ih u podmazanu šerpu, te prelijte vodom u kojoj se
smuđ kuvao. Prekrijte sarme listovima kupusa, iseckajte beli luk, pa pospite preko i dodajte lovorov list.
Kuvajte na tihoj vatri najmanje 2 sata.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)