Ovakve mekike su najpopularnije za vreme posta! Srbi odlepe kada ih vide, recept zlata vredan

Izvor: Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Posne mekike su savršen izbor, a još kada ih napravite sa praškom za pecivo, ukućani će ostati bez reči.

uštipci sa jabukama
Shutterstock

Period je posta, a ako želite da usrećite svoje ukućane obavezno im spremite ovakav doručak.

Posne mekike su savršen izbor, a još kada ih napravite sa praškom za pecivo, ukućani će ostati bez reči.

Potrebni sastojci:

500 g brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 ml tople vode

1 kesica praška za pecivo

1 kašika ulja

1 kašičica šećera

malo soli

Način pripreme:

U 100 mililitara tople vode sipajte prašak za pecivo, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite sa strane da se testo aktivira oko 10 minuta i to na toplo.

U drugu posudu prosejte brašno, pa dodajte so i ulje i onda odstojalu smesu sa praškom za pecivo i lagano zamesite glatko testo. Vratite testo u činiju i prekrijte streč folijom. Ostavite testo da nadođe najmanje pola sata.

Testo nije potrebno ponovo mesiti, već ga samo prebacite na radnu površinu i razvaljajte oklagijom. Isecite ga potom na željene komade, krugove ili kvadratiće i pecite u dobro zagrejanom ulju. Posne mekike su gotove kada porumene sa obe strane.

Pošto je vreme posta, možete ih jesti sa ajvarem, kornišonima ili uz konzervu tunjevine.

Prijatno!

@lepotesrbijee NA OVOM JEZERU SMEŠTAJ VEĆ OD 600 DINARA DNEVNO Ima li jeftinije? #lepotesrbije #fyp #srbija #jezero #smestaj #turizam #foryou ♬ original sound - LepoteSrbije
pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading