Top 3 jela na domaćinskoj trpezi za Aranđelovdan: O vašoj slavi će se danima pričati, ništa ukusnije nećete imati
Idealna hrana za goste

Sabor Svetog Arhangela Mihaila, poznatiji kao Aranđelovdan, svi vernici slave 21. novembra. Na ovaj dan se, zapravo, proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova. Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.
Noć uoči slave pravi se slavski kolač koji predstavlja simbol blagostanja. Nosi se u crkvu da se osvešta, a zatim se u toplini porodičnog doma lomi sutradan.
Kada gosti dođu, pre nego što sednu za sto da se počaste raznoraznim đakonijama, svaki domaćin prvo nudi žito.
Možda vas zanima:

Večeras obavezno pred spavanje jednu stvar morate da uradite! Sutra je Aranđelovdan, običaj se tiče zdravlja i...
Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica

Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
LAŽNA SLANA TORTA

Sastojci:
150 g sardine
350 g krompira
4 jajeta
125 g kiselih krastavaca
150 g šargarepe
150 g feta sira
170 g grčkog jogurta
6 g želatina
80 ml vode
malo mirođijte
8 maslina
Priprema:
Pomešajte želatin i vodu i ostavite da se stegne. Zatim ga rastopite, ali pazite da ne proključa. Feta sir (50 g) pomešajte sa jogurtom i sjedinite. Posolite i pobiberite, pa sipajte otopljeni želatin. Stavite u frižider. Jaja skuvajte, a kada se ohlade odvojite belanca od žumanaca. Izrendajte belanca. Izvadite fil od sira iz frižidera, pa dobro promešajte. Zatim sipajte jednu kašiku u rendana belanca i sjedinite. Zatim sipajte u kalup koji ste obložili providnom folijom. Šargarepu izrendajte, pa dodajte 2 seckana žumanceta. Sipajte preko belanaca, a preko sipajte i fil od sira. Sardinu usitnite sipajte preko, a zatim i fil od sira. Kada sve poravnate stavite rendani kuvani krompir. Zatim još jedan red fila od sira, pa rendane kisele krastavce. Opet ide red fila od sira, pa rendanog krompira, pa fil od sira. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Okrenite i isecite kocke. Preostala 2 žumanceta izrendajte, pa pospite po vrhu kocki. Preostali sir (100 g) izdrobite, pa dodajte seckanu mirođiju i sjedinite. Kašikom vadite manje komade, stavite masline bez koštica, pa oblikujte loptice. Stavite na vrh, preko žumanaca.
SLANE KUGLICE

Sastojci:
1 pileći file
2 kisela krastavca
4 jajeta
mladi luk
70 g sira
majonez
Još:
100 g sira
sveža mirođija
Priprema:
Skuvajte meso i jaja. Isecite belo meso i krastavičiće na sitne kockice, a jaja i sir izrendajte. Sve pomešajte, pa dodajte seckani luk. Posolite i pobiberite, pa sipajte majonez. Promešajte. Oblikujte loptice, pa ih uvaljajte u rendani sir i seckanu mirođiju koju ste pomešali.
SLANI ROLAT OD SMESE ZA PALAČINKE

Sastojci:
5 jaja
180 g krabinih štapića
100 g sira
1 čen belog luka
svež peršun
3 kašike majoneza
Priprema:
Jaja posolite i pobiberite i umutite. Krabine štapiće izrendajte, kao i sir i beli luk. Peršun iseckajte. Dodajte majonez i sve sjedinite. Od umućenih jaja ispecite tanke palačinke. Premažite ih smesom i urolajte. Isecite i poslužite.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)