Top 3 jela na domaćinskoj trpezi za Aranđelovdan: O vašoj slavi će se danima pričati, ništa ukusnije nećete imati
Idealna hrana za goste
Sabor Svetog Arhangela Mihaila, poznatiji kao Aranđelovdan, svi vernici slave 21. novembra. Na ovaj dan se, zapravo, proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova. Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.
Noć uoči slave pravi se slavski kolač koji predstavlja simbol blagostanja. Nosi se u crkvu da se osvešta, a zatim se u toplini porodičnog doma lomi sutradan.
Kada gosti dođu, pre nego što sednu za sto da se počaste raznoraznim đakonijama, svaki domaćin prvo nudi žito.
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
LAŽNA SLANA TORTA
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
Možda vas zanima:
Patrijarh Pavle je OVIM ODGOVOROM rešio dilemu da li se za Aranđelovdan sprema tradicionalno SLAVSKO ŽITO
Godinama se pred ovaj praznik i slavu čuje pitanje i debata o tome, da li kuvati žito ili ne, a evo šta je o tome rekao Patrijarh Pavle .
NEKI ZA ARANĐELOVDAN SPREMAJU ŽITO, A NEKI NIPOŠTO Evo kako treba i zašto baš tako
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Aranđelovdan, odnosno Sabor svetog Arhangela Mihaila U pitanju je veliki praznik za koji se vezuje veliki broj običaja i verovanja.
Sastojci:
150 g sardine
350 g krompira
4 jajeta
125 g kiselih krastavaca
150 g šargarepe
150 g feta sira
170 g grčkog jogurta
6 g želatina
80 ml vode
malo mirođijte
8 maslina
Priprema:
Pomešajte želatin i vodu i ostavite da se stegne. Zatim ga rastopite, ali pazite da ne proključa. Feta sir (50 g) pomešajte sa jogurtom i sjedinite. Posolite i pobiberite, pa sipajte otopljeni želatin. Stavite u frižider. Jaja skuvajte, a kada se ohlade odvojite belanca od žumanaca. Izrendajte belanca. Izvadite fil od sira iz frižidera, pa dobro promešajte. Zatim sipajte jednu kašiku u rendana belanca i sjedinite. Zatim sipajte u kalup koji ste obložili providnom folijom. Šargarepu izrendajte, pa dodajte 2 seckana žumanceta. Sipajte preko belanaca, a preko sipajte i fil od sira. Sardinu usitnite sipajte preko, a zatim i fil od sira. Kada sve poravnate stavite rendani kuvani krompir. Zatim još jedan red fila od sira, pa rendane kisele krastavce. Opet ide red fila od sira, pa rendanog krompira, pa fil od sira. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Okrenite i isecite kocke. Preostala 2 žumanceta izrendajte, pa pospite po vrhu kocki. Preostali sir (100 g) izdrobite, pa dodajte seckanu mirođiju i sjedinite. Kašikom vadite manje komade, stavite masline bez koštica, pa oblikujte loptice. Stavite na vrh, preko žumanaca.
SLANE KUGLICE
Sastojci:
1 pileći file
2 kisela krastavca
4 jajeta
mladi luk
70 g sira
majonez
Još:
100 g sira
sveža mirođija
Priprema:
Skuvajte meso i jaja. Isecite belo meso i krastavičiće na sitne kockice, a jaja i sir izrendajte. Sve pomešajte, pa dodajte seckani luk. Posolite i pobiberite, pa sipajte majonez. Promešajte. Oblikujte loptice, pa ih uvaljajte u rendani sir i seckanu mirođiju koju ste pomešali.
SLANI ROLAT OD SMESE ZA PALAČINKE
Sastojci:
5 jaja
180 g krabinih štapića
100 g sira
1 čen belog luka
svež peršun
3 kašike majoneza
Priprema:
Jaja posolite i pobiberite i umutite. Krabine štapiće izrendajte, kao i sir i beli luk. Peršun iseckajte. Dodajte majonez i sve sjedinite. Od umućenih jaja ispecite tanke palačinke. Premažite ih smesom i urolajte. Isecite i poslužite.
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
POJEŠĆE SE DOK TREPNETE! Punjene i pohovane paprike oduševiće vas ukusom
Fil je fenomenalan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Komentari(0)