Top 3 jela na domaćinskoj trpezi za Aranđelovdan: O vašoj slavi će se danima pričati, ništa ukusnije nećete imati

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Idealna hrana za goste

slava
Printscreen

Sabor Svetog Arhangela Mihaila, poznatiji kao Aranđelovdan, svi vernici slave 21. novembra. Na ovaj dan se, zapravo, proslavlja sabor svih devet anđeoskih činova. Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860). Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.

Noć uoči slave pravi se slavski kolač koji predstavlja simbol blagostanja. Nosi se u crkvu da se osvešta, a zatim se u toplini porodičnog doma lomi sutradan.

Kada gosti dođu, pre nego što sednu za sto da se počaste raznoraznim đakonijama, svaki domaćin prvo nudi žito.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

LAŽNA SLANA TORTA

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

torta od krekera Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

150 g sardine

350 g krompira

4 jajeta

125 g kiselih krastavaca

150 g šargarepe

150 g feta sira

170 g grčkog jogurta

6 g želatina

80 ml vode

malo mirođijte

8 maslina

Priprema:

Pomešajte želatin i vodu i ostavite da se stegne. Zatim ga rastopite, ali pazite da ne proključa. Feta sir (50 g) pomešajte sa jogurtom i sjedinite. Posolite i pobiberite, pa sipajte otopljeni želatin. Stavite u frižider. Jaja skuvajte, a kada se ohlade odvojite belanca od žumanaca. Izrendajte belanca. Izvadite fil od sira iz frižidera, pa dobro promešajte. Zatim sipajte jednu kašiku u rendana belanca i sjedinite. Zatim sipajte u kalup koji ste obložili providnom folijom. Šargarepu izrendajte, pa dodajte 2 seckana žumanceta. Sipajte preko belanaca, a preko sipajte i fil od sira. Sardinu usitnite sipajte preko, a zatim i fil od sira. Kada sve poravnate stavite rendani kuvani krompir. Zatim još jedan red fila od sira, pa rendane kisele krastavce. Opet ide red fila od sira, pa rendanog krompira, pa fil od sira. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Okrenite i isecite kocke. Preostala 2 žumanceta izrendajte, pa pospite po vrhu kocki. Preostali sir (100 g) izdrobite, pa dodajte seckanu mirođiju i sjedinite. Kašikom vadite manje komade, stavite masline bez koštica, pa oblikujte loptice. Stavite na vrh, preko žumanaca.

SLANE KUGLICE

slane kuglice Printscreen/Youtube
 

Sastojci:

1 pileći file

2 kisela krastavca

4 jajeta

mladi luk

70 g sira

majonez

Još:

100 g sira

sveža mirođija

Priprema:

Skuvajte meso i jaja. Isecite belo meso i krastavičiće na sitne kockice, a jaja i sir izrendajte. Sve pomešajte, pa dodajte seckani luk. Posolite i pobiberite, pa sipajte majonez. Promešajte. Oblikujte loptice, pa ih uvaljajte u rendani sir i seckanu mirođiju koju ste pomešali.

SLANI ROLAT OD SMESE ZA PALAČINKE

slani rolat Printscreen/Youtube
 

Sastojci:

5 jaja

180 g krabinih štapića

100 g sira

1 čen belog luka

svež peršun

3 kašike majoneza

Priprema:

Jaja posolite i pobiberite i umutite. Krabine štapiće izrendajte, kao i sir i beli luk. Peršun iseckajte. Dodajte majonez i sve sjedinite. Od umućenih jaja ispecite tanke palačinke. Premažite ih smesom i urolajte. Isecite i poslužite.

 

@lepotesrbijee Tesla o ljubavi svog života: Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj! #lepotesrbije #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok #tesla ♬ original sound - LepoteSrbije

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Tagovi:

Komentari(0)

Loading