Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo

Domaći đuveč je tradicionalno jelo koje se priprema od sezonskih namirnica, pružajući obilje ukusa od proleća do kasne jeseni.
Bogato je vitaminima zahvaljujući osnovnim sastojcima kao što su paprike, paradajz i crni luk. Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo, ponovo oživljavajući čari tradicionalne kuhinje.
Starinski đuveč savršen je izbor za porodični obrok koji će obradovati i podsetiti na vrednosti zajedničkih trenutaka za stolom.
Vreme pripreme: 90-120 minuta
Sastojci:
500 g svinjskog mesa
3-4 paprike
1 čen seckanog belog luka
1-2 glavice seckanog crnog luka
1-2 šargarepe
1-2 šolje vode sa razmućenom kockom supe
Šoljica pirinča
So, vegeta, biber i aleva paprika po ukusu
Seckani peršun za posipanje
Priprema:
1. Meso isecite na kockice. Na laganoj vatri prodinstajte meso dok ne porumeni.
2. Crni luk iseckajte na režnjeve, šargarepu na kolutove, a papriku na kockice. Usitnite beli luk.
3. Paradajz kratko potopite u vrelu vodu, zatim pažljivo oljuštite i iseckajte na kolutove, kriške ili kockice.
4. U đuvečaru dodajte pripremljene sastojke i dinstano meso.
5. Dodajte pirinač, posolite, pobiberite i začinite alevom paprikom po ukusu. Lagano sve promešajte.
6. Nalijte vodom tek toliko da sastojci ogreznu.
7. Pospite đuveč seckanim peršunom i poklopite.
8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 60 do 90 minuta, dok povrće i meso ne postanu sočni i mekani.
9. Oko 15 minuta pre kraja otvorite posudu, sklonite poklopac i ostavite jelo da se zapeče.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)