Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo

Domaći đuveč je tradicionalno jelo koje se priprema od sezonskih namirnica, pružajući obilje ukusa od proleća do kasne jeseni.
Bogato je vitaminima zahvaljujući osnovnim sastojcima kao što su paprike, paradajz i crni luk. Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo, ponovo oživljavajući čari tradicionalne kuhinje.
Starinski đuveč savršen je izbor za porodični obrok koji će obradovati i podsetiti na vrednosti zajedničkih trenutaka za stolom.
Vreme pripreme: 90-120 minuta
Sastojci:
500 g svinjskog mesa
3-4 paradajza
3-4 paprike
1 čen seckanog belog luka
1-2 glavice seckanog crnog luka
1-2 šargarepe
1-2 šolje vode sa razmućenom kockom supe
Šoljica pirinča
So, vegeta, biber i aleva paprika po ukusu
Seckani peršun za posipanje
Priprema:
1. Meso isecite na kockice. Na laganoj vatri prodinstajte meso dok ne porumeni.
2. Crni luk iseckajte na režnjeve, šargarepu na kolutove, a papriku na kockice. Usitnite beli luk.
3. Paradajz kratko potopite u vrelu vodu, zatim pažljivo oljuštite i iseckajte na kolutove, kriške ili kockice.
4. U đuvečaru dodajte pripremljene sastojke i dinstano meso.
5. Dodajte pirinač, posolite, pobiberite i začinite alevom paprikom po ukusu. Lagano sve promešajte.
6. Nalijte vodom tek toliko da sastojci ogreznu.
7. Pospite đuveč seckanim peršunom i poklopite.
8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 60 do 90 minuta, dok povrće i meso ne postanu sočni i mekani.
9. Oko 15 minuta pre kraja otvorite posudu, sklonite poklopac i ostavite jelo da se zapeče.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)