Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Domaći đuveč je tradicionalno jelo koje se priprema od sezonskih namirnica, pružajući obilje ukusa od proleća do kasne jeseni.
Bogato je vitaminima zahvaljujući osnovnim sastojcima kao što su paprike, paradajz i crni luk. Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo, ponovo oživljavajući čari tradicionalne kuhinje.
Starinski đuveč savršen je izbor za porodični obrok koji će obradovati i podsetiti na vrednosti zajedničkih trenutaka za stolom.
Vreme pripreme: 90-120 minuta
Sastojci:
500 g svinjskog mesa
3-4 paradajza
3-4 paprike
1 čen seckanog belog luka
1-2 glavice seckanog crnog luka
1-2 šargarepe
1-2 šolje vode sa razmućenom kockom supe
Šoljica pirinča
So, vegeta, biber i aleva paprika po ukusu
Seckani peršun za posipanje
Priprema:
1. Meso isecite na kockice. Na laganoj vatri prodinstajte meso dok ne porumeni.
2. Crni luk iseckajte na režnjeve, šargarepu na kolutove, a papriku na kockice. Usitnite beli luk.
3. Paradajz kratko potopite u vrelu vodu, zatim pažljivo oljuštite i iseckajte na kolutove, kriške ili kockice.
4. U đuvečaru dodajte pripremljene sastojke i dinstano meso.
5. Dodajte pirinač, posolite, pobiberite i začinite alevom paprikom po ukusu. Lagano sve promešajte.
6. Nalijte vodom tek toliko da sastojci ogreznu.
7. Pospite đuveč seckanim peršunom i poklopite.
8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 60 do 90 minuta, dok povrće i meso ne postanu sočni i mekani.
9. Oko 15 minuta pre kraja otvorite posudu, sklonite poklopac i ostavite jelo da se zapeče.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)