PIVSKI HLEB Bez kvasca, mešenja i narastanja, a savršeno mekan!

Izvor: Trpeza

16:00

Gastronomija 0

Umesite sami hleb za tili čas.

hleb
Shutterstock

Pivski hleb je jednostavno rešenje za sve ljubitelje domaćeg hleba koji žele da izbegnu čekanje da testo naraste. Sa svega nekoliko osnovnih sastojaka ovaj recept omogućava da za čas napravite savršeno mekan hleb.

Sastojci:

360 g glatkog brašna

5 kašika šećera

70 g maslaca istopljenog

360 ml piva

1 prašaka za pecivo

1 kašičica soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Namažite uljem kalup za hleb. Sjedinite brašno, šećer, so, prašak za pecivo, 50 g otopljenog maslaca i pivo. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ne brinite ako ostane neka grudvica. Sipajte u kalup, prelijte preostalim maslacem i pecite oko 50 minuta. Proverite čačkalicom da li je hleb pečen u sredini. Izvadite hleb iz rerne, a posle pet minuta iz kalupa.

(Trpeza)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading