MIRIŠLJAVE, MEKANE i POTPUNO NEODOLJIVE Zemičke od bundeve koje će vam postati omiljene

16:00

Gastronomija 0

Zemičke koje se prave sa pireom od bundeve imaju poseban ukus i aromu.

zemičke
Shutterstock/Zemičke

Bundeva, pravo blago jeseni, već generacijama je cenjena zbog svoje bogate nutritivne vrednosti i karakterističnog ukusa koji miriše na detinjstvo. Puna vitamina, savršen je izbor za jesenju trpezu. Zemičke od bundeve, mekane i mirisne, kad jednom probate, stalno ćete praviti, a pored toga što su ukusne i zdrave su.

3 šolje (od 250 ml) brašna

1 šolja pirea od bundeve

1 šolja toplog mleka

50 g istopljenog margarina

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica soli

2 kašičice šećera

2 jaja

Za premaz:

1 jaje

1 kašika hladne vode

Priprema:

Napravite pire od bundeve tako što ćete je očisititi, skuvati i izgnječiti viljuškom. U činiji pomešajte brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte jaja, istopljen margarin, bundevu, mleko i mikserom sjedinite najmanjom brzinom. Zatim pojačajte brzinu i mutite dok ne dobijete glatko testo. Napravite loptu, namažite je uljem, pokrijte činiju i ostavite jedan sat na toplom da naraste. Napravite oko 30 loptica. Poređajte ih u dva pleha podmazana uljem i ostavite da nadođu pola sata. Nožem zasecite odozgo u “x” i namažite umućenim jajetom koje ste pomešali s vodom. Po želji pospite golicom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

(Trpeza)

Komentari(0)

Loading