Kraljica prazničnih trpeza - mimoza salata: Sočno i izdašno predjelo bez kog se slavlje ne počinje
Slojevi rendanog povrća i šunke u kombinaciji sa pavlakom i majonezom čine zavodljivu kombinaciju ukusa koju svi vole.
                                Mimoza salata je, pored ruske, jedno od omiljenih predjela na srpskim slavljima i svečanostima. Slojevi rendanog povrća i šunke u kombinaciji sa pavlakom i majonezom čine zavodljivu kombinaciju ukusa koju svi vole.
Mimoza salata se, pored toga, i jako lako priprema i to od svega nekoliko sastojaka, a tačan recept za ovo ukusno, kremasto predjelo pogledajte u nastavku:
Sastojci:
300 g kuvanog krompira
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                300 g kuvane šargarepe
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                3 jajeta
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                200 g stišnjene šunke
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                200 g majoneza
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                200 g pavlake
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                So i biber po ukusu
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Peršun za dekoraciju
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema:
Krompir, šargarepu i jaja skuvajte, oljuštite i ostavite da se ohlade, pa izrendajte.
Na dno posude za serviranje (idealno bi bilo da bude neka staklena i providna da bi se svi slojevi i boje lepo videli) stavite prvo sloj rendanog krompira, posolite i pobiberite, pa premažite majonezom i pavlakom.
Preko toga stavite sloj rendane šargarepe, opet posolite i pobiberite, pa ponovo premažite majonezom i pavlakom.
Zatim dodajte sloj rendane ili sitno seckane šunke, pa premažite majonezom i pavlakom.
Na kraju, stavite sloj rendanih jaja i lepo ih rasporedite, pa po želji dekorišite peršunom.
Mimoza salatu stavite u frižider da se dobro ohladi pre serviranja. Poslužite kao deo predjela ili jedite samostalno uz neki fini hleb ili pecivo. Prijatno!
Bonus savet:
Mimoza salatu možete obogatiti slojem kuvanog graška ili, pak, rendanih kiselih krastavčića koji će dati osvežavajući ukus i ovu salatu učiniti još dekorativnijom.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)