Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice
Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.
Najbolja slavska pogača
Potrebno je:
Za testo:
- brašno 750 g
Možda vas zanima:
Danas je Sveta Petka, ove običaje svi vernici moraju da ispoštuju: Veliki je praznik, strogo je zabranjeno da...
Veliki broj porodica slavi danas krsnu slavu
Da li se posti na Svetu Petku? Otac Miladin Malić rešio dilemu i otkrio nam koji običaj treba da se ispoštuje tog dana
Sveta Petka slavimo 27. oktobra, a ove godine taj veliki praznik "pada" u nedelju pa se mnogi pitaju da li se taj dan posti ili ne?
Možda vas zanima:
Danas je Sveta Petka, ove običaje svi vernici moraju da ispoštuju: Veliki je praznik, strogo je zabranjeno da...
Veliki broj porodica slavi danas krsnu slavu
Da li se posti na Svetu Petku? Otac Miladin Malić rešio dilemu i otkrio nam koji običaj treba da se ispoštuje tog dana
Sveta Petka slavimo 27. oktobra, a ove godine taj veliki praznik "pada" u nedelju pa se mnogi pitaju da li se taj dan posti ili ne?
Možda vas zanima:
Danas je Sveta Petka, ove običaje svi vernici moraju da ispoštuju: Veliki je praznik, strogo je zabranjeno da...
Veliki broj porodica slavi danas krsnu slavu
Da li se posti na Svetu Petku? Otac Miladin Malić rešio dilemu i otkrio nam koji običaj treba da se ispoštuje tog dana
Sveta Petka slavimo 27. oktobra, a ove godine taj veliki praznik "pada" u nedelju pa se mnogi pitaju da li se taj dan posti ili ne?
- sveži kvasac 1 kockica (40 g)
- mleko 350 ml
- voda 190 ml
- 1 jaje
- 2 žumanca
- rastopljeni puter 100 g
- šećer 2 kašičice
- so 1,5 kašičica
Testo za ukrase:
- brašno 200 g
- gustin 100 g
- so 50 g
- hladna voda 150 ml
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- mleko 1 kašika
Priprema:
Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.
Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo veću od kalupa u kome će se testo peći (Verica je koristila kalup sa obručem od 26 cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
Na dno kalupa staviti pek papir, a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
Drugi, veći deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
Trouglove koji su bili uz ivicu kalupa prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
I na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.
(Blic)
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)