Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice
Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.
Najbolja slavska pogača
Potrebno je:
Za testo:
- brašno 750 g
Možda vas zanima:
SRBI, NE IGNORIŠITE OVAJ ZNAK! Sanjali ste Svetu Petku? Evo šta to zapravo znači prema narodnom predanju
Prepodobna mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, jedna je od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki u pravoslavnom svetu.
Zašto Srbi i danas mole Svetu Petku za zdravlje: Narodno predanje i moćna vera kroz vekove
Kroz vekove, Sveta Petka ostala je simbol utehe, vere i isceljenja – a običaji vezani za nju i danas žive u srcima vernika širom Srbije.
Možda vas zanima:
SRBI, NE IGNORIŠITE OVAJ ZNAK! Sanjali ste Svetu Petku? Evo šta to zapravo znači prema narodnom predanju
Prepodobna mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, jedna je od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki u pravoslavnom svetu.
Zašto Srbi i danas mole Svetu Petku za zdravlje: Narodno predanje i moćna vera kroz vekove
Kroz vekove, Sveta Petka ostala je simbol utehe, vere i isceljenja – a običaji vezani za nju i danas žive u srcima vernika širom Srbije.
Možda vas zanima:
SRBI, NE IGNORIŠITE OVAJ ZNAK! Sanjali ste Svetu Petku? Evo šta to zapravo znači prema narodnom predanju
Prepodobna mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, jedna je od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki u pravoslavnom svetu.
Zašto Srbi i danas mole Svetu Petku za zdravlje: Narodno predanje i moćna vera kroz vekove
Kroz vekove, Sveta Petka ostala je simbol utehe, vere i isceljenja – a običaji vezani za nju i danas žive u srcima vernika širom Srbije.
- sveži kvasac 1 kockica (40 g)
- mleko 350 ml
- voda 190 ml
- 1 jaje
- 2 žumanca
- rastopljeni puter 100 g
- šećer 2 kašičice
- so 1,5 kašičica
Testo za ukrase:
- brašno 200 g
- gustin 100 g
- so 50 g
- hladna voda 150 ml
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- mleko 1 kašika
Priprema:
Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.
Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo veću od kalupa u kome će se testo peći (Verica je koristila kalup sa obručem od 26 cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
Na dno kalupa staviti pek papir, a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
Drugi, veći deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
Trouglove koji su bili uz ivicu kalupa prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
I na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.
(Blic)
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Komentari(0)