Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.

slavski kolač
Shutterstock

Najbolja slavska pogača

Potrebno je:

Za testo:

- brašno 750 g

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- sveži kvasac 1 kockica (40 g)

- mleko 350 ml

- voda 190 ml

- 1 jaje

- 2 žumanca

- rastopljeni puter 100 g

- šećer 2 kašičice

- so 1,5 kašičica

Testo za ukrase:

- brašno 200 g

- gustin 100 g

- so 50 g

- hladna voda 150 ml

Za premazivanje pogače:

- 1 žumance

- mleko 1 kašika

Priprema:

Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.

Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo veću od kalupa u kome će se testo peći (Verica je koristila kalup sa obručem od 26 cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.

Na dno kalupa staviti pek papir, a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.

Drugi, veći deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.

Trouglove koji su bili uz ivicu kalupa prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.

Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.

I na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.

Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).

Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.

(Blic)

Komentari(0)

Loading