Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.

slavski kolač
Shutterstock

Najbolja slavska pogača

Potrebno je:

Za testo:

- brašno 750 g

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- sveži kvasac 1 kockica (40 g)

- mleko 350 ml

- voda 190 ml

- 1 jaje

- 2 žumanca

- rastopljeni puter 100 g

- šećer 2 kašičice

- so 1,5 kašičica

Testo za ukrase:

- brašno 200 g

- gustin 100 g

- so 50 g

- hladna voda 150 ml

Za premazivanje pogače:

- 1 žumance

- mleko 1 kašika

Priprema:

Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.

Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo veću od kalupa u kome će se testo peći (Verica je koristila kalup sa obručem od 26 cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.

Na dno kalupa staviti pek papir, a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.

Drugi, veći deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.

Trouglove koji su bili uz ivicu kalupa prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.

Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.

I na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.

Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).

Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.

(Blic)

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading