Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice
Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.
Najbolja slavska pogača
Potrebno je:
Za testo:
- brašno 750 g
Možda vas zanima:
Da li se posti na Svetu Petku? Otac Miladin Malić rešio dilemu i otkrio nam koji običaj treba da se ispoštuje tog dana
Sveta Petka slavimo 27. oktobra, a ove godine taj veliki praznik "pada" u nedelju pa se mnogi pitaju da li se taj dan posti ili ne?
GREH KOJI SVETA PETKA NE OPRAŠTA: Ovo morate ispoštovati
Postoji nekoliko svedočenja o čudima Svete Petke, a u nekim pričama ona teško kažnjava one koji ne poštuju pravila.
Možda vas zanima:
Da li se posti na Svetu Petku? Otac Miladin Malić rešio dilemu i otkrio nam koji običaj treba da se ispoštuje tog dana
Sveta Petka slavimo 27. oktobra, a ove godine taj veliki praznik "pada" u nedelju pa se mnogi pitaju da li se taj dan posti ili ne?
GREH KOJI SVETA PETKA NE OPRAŠTA: Ovo morate ispoštovati
Postoji nekoliko svedočenja o čudima Svete Petke, a u nekim pričama ona teško kažnjava one koji ne poštuju pravila.
Možda vas zanima:
Da li se posti na Svetu Petku? Otac Miladin Malić rešio dilemu i otkrio nam koji običaj treba da se ispoštuje tog dana
Sveta Petka slavimo 27. oktobra, a ove godine taj veliki praznik "pada" u nedelju pa se mnogi pitaju da li se taj dan posti ili ne?
GREH KOJI SVETA PETKA NE OPRAŠTA: Ovo morate ispoštovati
Postoji nekoliko svedočenja o čudima Svete Petke, a u nekim pričama ona teško kažnjava one koji ne poštuju pravila.
- sveži kvasac 1 kockica (40 g)
- mleko 350 ml
- voda 190 ml
- 1 jaje
- 2 žumanca
- rastopljeni puter 100 g
- šećer 2 kašičice
- so 1,5 kašičica
Testo za ukrase:
- brašno 200 g
- gustin 100 g
- so 50 g
- hladna voda 150 ml
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- mleko 1 kašika
Priprema:
Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.
Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo veću od kalupa u kome će se testo peći (Verica je koristila kalup sa obručem od 26 cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
Na dno kalupa staviti pek papir, a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
Drugi, veći deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
Trouglove koji su bili uz ivicu kalupa prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
I na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.
(Blic)
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete čaroliju
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako pita
Čaj i SIRUP od ove biljke se smatraju ČUDOTVORNIM: Evo zašto su travari oduševljeni KOPRIVOM
Možda vam je prva asocijacija na koprivu bol, nelagoda i loša uspomena iz detinjstva - Ali, ova biljka je, zapravo, izuzetno zdrava i korisna
KAD SE ZAŽELITE JELA NA KAŠIKU Preukusan kelj sa pečurkama, zameniće vam ceo obrok i svi će tražiti još
Ukoliko na pijaci naiđete na kelj, ne propustite da od njega napravite ovu ukusnu čorbu s keljom i vrganjima.
Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice
Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.
Komentari(0)