Slavski kolač za Svetu Petku: Žene obavezno treba da pojedu parče, a mi vam donosimo recept vrhunske domaćice
Pronašli smo kako se pravi savršena slavska pogača, idelna za predstojeću Svetu Petku.

Najbolja slavska pogača
Potrebno je:
Za testo:
- brašno 750 g
Možda vas zanima:

POSTOJE 4 SVETE PETKE: Samo jedna od njih je zaštitnica žena svih vera i nacija, Srbi JE OBOŽAVAJU I SLAVE, a evo KO SU OSTALE 3
Sveta Petka uživa veliko poštovanije u našem narodu, a posebno je poštovana među ženama.

Zašto su žene u okolini Leskovca na dan Svete Petke stavljale so ispod jastuka: Običaj za dobijanje odgovora u snu
Verovalo se da, ako u noći uoči Svete Petke staviš šaku soli pod jastuk i postaviš pitanje u tišini, san će ti doneti odgovor. Tihi ritual koji se danas skoro zaboravio, nekada je bio važan čin introspekcije i nade.
Možda vas zanima:

POSTOJE 4 SVETE PETKE: Samo jedna od njih je zaštitnica žena svih vera i nacija, Srbi JE OBOŽAVAJU I SLAVE, a evo KO SU OSTALE 3
Sveta Petka uživa veliko poštovanije u našem narodu, a posebno je poštovana među ženama.

Zašto su žene u okolini Leskovca na dan Svete Petke stavljale so ispod jastuka: Običaj za dobijanje odgovora u snu
Verovalo se da, ako u noći uoči Svete Petke staviš šaku soli pod jastuk i postaviš pitanje u tišini, san će ti doneti odgovor. Tihi ritual koji se danas skoro zaboravio, nekada je bio važan čin introspekcije i nade.
Možda vas zanima:

POSTOJE 4 SVETE PETKE: Samo jedna od njih je zaštitnica žena svih vera i nacija, Srbi JE OBOŽAVAJU I SLAVE, a evo KO SU OSTALE 3
Sveta Petka uživa veliko poštovanije u našem narodu, a posebno je poštovana među ženama.

Zašto su žene u okolini Leskovca na dan Svete Petke stavljale so ispod jastuka: Običaj za dobijanje odgovora u snu
Verovalo se da, ako u noći uoči Svete Petke staviš šaku soli pod jastuk i postaviš pitanje u tišini, san će ti doneti odgovor. Tihi ritual koji se danas skoro zaboravio, nekada je bio važan čin introspekcije i nade.
- sveži kvasac 1 kockica (40 g)
- mleko 350 ml
- voda 190 ml
- 1 jaje
- 2 žumanca
- rastopljeni puter 100 g
- šećer 2 kašičice
- so 1,5 kašičica
Testo za ukrase:
- brašno 200 g
- gustin 100 g
- so 50 g
- hladna voda 150 ml
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- mleko 1 kašika
Priprema:
Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.
Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo veću od kalupa u kome će se testo peći (Verica je koristila kalup sa obručem od 26 cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
Na dno kalupa staviti pek papir, a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
Drugi, veći deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
Trouglove koji su bili uz ivicu kalupa prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
I na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.
(Blic)

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)