Čaj i SIRUP od ove biljke se smatraju ČUDOTVORNIM: Evo zašto su travari oduševljeni KOPRIVOM
Možda vam je prva asocijacija na koprivu bol, nelagoda i loša uspomena iz detinjstva - Ali, ova biljka je, zapravo, izuzetno zdrava i korisna

Ova biljka je oduvek bila poznata u narodnoj medicini. Koristi se za lečenje mnogih bolesti poput bubrežnih, stomačnih i menstrualnih tegoba, čisti krv i pluća, jača nervni sistem i imunitet, a idealna je i borbi protiv nesanice.
Verovali ili ne, ali kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, a neki travari je smatraju prirodnim multimineralnim i multivitaminskim kompleksom.
Čaj od koprive
Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Čaj od koprive kod nekih ljudi može izazvati alergijsku reakciju u obliku osipa ili svraba. Takođe, ovaj se čaj ne sme se mešati s određenim lijekovima ili zdravstvenim stanjima pa se je pre njegove konzumacije najbolje konsultovati sa lekarom. Trudnice bi trebale izbegavati konzumiranje čaja od koprive jer može izazvati kontrakcije.
Iako je najpoznatiji čaj od koprive, postoji još mnogo toga što možete napraviti, kao na primer sirup na razblaživanje, koji će vam ojačati imunitet.
Potrebno je: oko 100 listova mlade koprive, 1 kg šećera, kesica limuntusa.
Priprema:
Prelijte vrhove koprive sa dva do dva i po litre vode. Poklopite i ostavite preko noći da odstoje. Zatim ocedite listove, dodajte šećer i promešajte više puta u roku od sat da bi se šećer rastopio. Dodajte limuntus, pa sirup procedite i sipajte u flaše.
( Lepote Srbije/NajŽena)

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)