Čaj i SIRUP od ove biljke se smatraju ČUDOTVORNIM: Evo zašto su travari oduševljeni KOPRIVOM
Možda vam je prva asocijacija na koprivu bol, nelagoda i loša uspomena iz detinjstva - Ali, ova biljka je, zapravo, izuzetno zdrava i korisna

Ova biljka je oduvek bila poznata u narodnoj medicini. Koristi se za lečenje mnogih bolesti poput bubrežnih, stomačnih i menstrualnih tegoba, čisti krv i pluća, jača nervni sistem i imunitet, a idealna je i borbi protiv nesanice.
Verovali ili ne, ali kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, a neki travari je smatraju prirodnim multimineralnim i multivitaminskim kompleksom.
Čaj od koprive
Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Čaj od koprive kod nekih ljudi može izazvati alergijsku reakciju u obliku osipa ili svraba. Takođe, ovaj se čaj ne sme se mešati s određenim lijekovima ili zdravstvenim stanjima pa se je pre njegove konzumacije najbolje konsultovati sa lekarom. Trudnice bi trebale izbegavati konzumiranje čaja od koprive jer može izazvati kontrakcije.
Iako je najpoznatiji čaj od koprive, postoji još mnogo toga što možete napraviti, kao na primer sirup na razblaživanje, koji će vam ojačati imunitet.
Potrebno je: oko 100 listova mlade koprive, 1 kg šećera, kesica limuntusa.
Priprema:
Prelijte vrhove koprive sa dva do dva i po litre vode. Poklopite i ostavite preko noći da odstoje. Zatim ocedite listove, dodajte šećer i promešajte više puta u roku od sat da bi se šećer rastopio. Dodajte limuntus, pa sirup procedite i sipajte u flaše.
( Lepote Srbije/NajŽena)

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)