Zaboravljeni recept za Vasinu tortu iz 1908: Nema lepše ni ukusnije rođendanske torte - nenadmašna je

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Ukoliko želite pravu rođendansku tortu, onda neka izbor padne na Vasinu tortu

vasina torta
Printscreen/Youtube

Sastojci za koru:

5 jaja
5 kasika šećera
5 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
40-50gr rendane crne čokolade

Fil:

5 žumanaca

Možda vas zanima:

120 gr šećera

Možda vas zanima:

200gr mlevenih oraha

Možda vas zanima:

100ml mleka

Možda vas zanima:

60gr crne čokolade

Možda vas zanima:

150gr putera

Možda vas zanima:

rendana kora od jedne pomorandže

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šam:

5 belanaca

200gr šećera
100ml vode

Preliv za koru: sok od jedne pomorandže

Glazura:

100gr čokolade

3 kašike ulja
2 kašike mleka

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanaca, pa umutite prvo belanca sa šećerom. Dodajte orahe, brašno i crnu čokoladu. Izlijte u pleh pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.

Fil napravite tako što ćete na pari skuvati žumanca i šećer. Dodati mleko, čokoladu i mešajte. Zatim dodajte mlevene orahe i kada se sve prohladi dodati puter i rendanu koru pomorandže.

Šam se muti tako što ćete dodati belanca šećer, vodu i mešajte.

Koru prelijte sa sokom od pomoradže, pa na nju stavite fil od jaja i mleka i čokolade. Zatim dodajte šam i preko rastopljenu čokoladu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading