IZA SVEGA SE KRIJE LJUBAVNA PRIČA Da li znate kako je nastala čuvena Vasina torta?
I ona je to ostala sve do današnjih dana – Vasina torta.

Kulinari kažu da najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine i to iz Paraćina.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept za Vasinu tortu iz 1908: Nema lepše ni ukusnije rođendanske torte - nenadmašna je
Ukoliko želite pravu rođendansku tortu, onda neka izbor padne na Vasinu tortu

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept za Vasinu tortu iz 1908: Nema lepše ni ukusnije rođendanske torte - nenadmašna je
Ukoliko želite pravu rođendansku tortu, onda neka izbor padne na Vasinu tortu

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept za Vasinu tortu iz 1908: Nema lepše ni ukusnije rođendanske torte - nenadmašna je
Ukoliko želite pravu rođendansku tortu, onda neka izbor padne na Vasinu tortu

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Po priči, tamo je živelo izvesni Vasa Čokrljan i upravo on je glavni akter naše priče. NJegova supruga Jelena bila je nežnog zdravlja i, kada je zatrudnela, lokalni lekar saopštio je porodica da porođaj može ugroziti i njen i detetov život.
Ipak, Vasa se nije predavao! Počeo je da za suprugu traži najbolje moguće lekare, a put ih je odveo čak do Beča. Na kraju, njegova ljubav i pažnja se isplatila – Jelena je uz lečenje bečkih lekara na svet donela zdravo dete, a i ona se ubrzo oporavila.
U čast požrtvovanog Vase, njegova tašta – Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je zetovljenim imenom.
I ona je to ostala sve do današnjih dana – Vasina torta.

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)