Srpsko selo u kom nema više nijedne kuće na prodaju: Pranjani su postali mesto u kom omladina ostaje, punom parom se radi da do ove varošice konačno stigne i voda sa Rzava

11:00

Aktuelno 0

Najveći vekovni problem sela Pranjani je vodosnbdevanje ali se tom problemu nazire kraj. Naime predsednik Opštine Dejan Kovačević već je održao važan sastanak sa čelnim ljudima Fabrike vode Rzav i sledeći zadatak je da se izgradi vodosistem od Preljine do Pranjana koji bi jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda snabdeo veliko područje planinskih sela, od Takova, preko Galiča, Srezojevaca, Brezne, Teočina, Koštunića do Pranjana. Prema rečima Kovačevića ovo je jedini i najbolji način da veliki broj stanovnika dobije vodu za piće i da taj gorući problem bude rešen za narednih sto godina.

Pranjani
Rina

- Rzav je inače stigao u predeo Katrića 10 km od Pranjana, ali su tada izvođači radili izuzetno mali promer cevi  tako da bi iskopavanje ili gradnja paralelnog sistema bio loš potez, dok bi projektom iz Preljine bio  rešen veliki problem za desetine sela. Takođe, kanalizacija je u ovom selu u završnoj fazi, ostalo je da se nabave filteri  za prečišćavanje otpadne vode. Mreža je završena devedeset posto, kaže za RINU predsednik MZ Pranjani Radovin Veselinović.

Sabor violinista Srbije koji okuplja svake godine na desetine hiljada posetilaca oživeo je zauvek ovaj kraj, i danas u Pranjanima sve više je sveta, veliki broj povratnika, ovde više nema nijedne kuće na prodaju.

- Sve se promenilo nestvarno za samo deset godina kada smo bili na ivici ambisa. Takođe, u toku je izrada projekta  za potpunu rekonstrukciju Doma kulture u centru sela. Namera je da se ceo prostor rekonstruiše, da se na spratnom delu uradi nekoliko pansiona i više poslovnih kancelarija u koje bi bili smeštena lovačka udruženja, Sabor violinista, biblioteka, muzej Sabora a bilo bi mesta i za druge aktivnosti za koje se ukaže potreba, ističe Veselinović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Inače predsednik Srbije  Aleksandar Vučić obećao je da će ukoliko tih dana bude u Srbiji, doći na predstojeći Sabor violinista koji se održava 16.17. i 18. avgusta. Ukoliko se to dogodi, biće to dan koji će nema sumnje biti još jedna velika prekretnica  za ovaj do skoro zaostali, suvoborski, maljenski i  ravnogorski kraj. 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading