Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO
Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Danas slavimo sveštenomučenika Jevsevija: Veruje se da ovu molitvu treba da izgovorite
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava svetog sveštenomučenika Jevsevija.

Obožavaju tamo da se kriju: Ovo je prvo mesto u kući gde bi trebalo proveriti ima li zmija
Osim retkih entuzijasta koji ih drže kao kućne ljubimce, skoro niko ne želi zmiju u svom domu. Nažalost, za mnoge ljude ovo postaje sve češći problem, posebno kako se klimatske promene produžavaju i intenziviraju sezona zmija. Zmije su sklonije da traže hranu, vodu i sklonište – uključujući i ljudske domove, piše Best Life.

Obožava direktno sunce, a skoro da ne morate da se bavite njom: Ako pratite naše savete, sunčica će vam bujati celo leto
Tražite biljku koja će podneti julske vrućine i izgledati prelepo, a ne morate mnogo da se bavite njom? Gazanija, poznata i kao sunčica, idealna je za terase i balkone, a cvetovi joj izgledaju kao mali suncokreti.

Danas slavimo Svetog Julijana Tarsijskog: Narodno verovanje nalaže da se teraju demoni iz ljudi
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava svetog mučenika Julijana Tarsijskog.
Komentari(0)