Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO
Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

Da li letnje računanje vremena odlazi u zaborav? Mnoge države ukinule pomeranje sata, evo i zašto
Danas mnogi smatraju da je dvaput godišnje pomeranje časovnika više smetnja nego korist

I Rusi poste pred Uskrs, ali po drugačijim pravilima nego mi: Ovo su ključne razlike, jedna će vas zaprepastiti!
Uskršnji post za pravoslavne vernike počeo je 3. marta i traje do 19. aprila

Slavimo Prepodobnog Vasilija Ispovednika: Prema verovanju, danas bi trebalo uraditi jedno
Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas odaju počast Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku.

Stambeni krediti za mlade - ovo je sledeći korak: Detaljan vodič kako da se prijavite i šta da očekujete
Usvojen je Zakon o garantnoj šemi i subvencionisanju dela kamate za kupovinu prve nekretnine za mlade u Srbiji

Tri puta ga zmija šarka ujedela za istu nogu i sve je - preživeo: Laza iz Boleča je čovek fenomen, evo kako se izborio sa opasnim otrovom i stekao "imunitet" (FOTO)
Mnogi beže i od senke zmije, ali ne i Radenko Lazić, poznatiji kao Laza iz Boleča. Njega su tri puta ujedale otrovnice, ali on se ni danas ne plaši više od ujeda komarca.
Komentari(0)