Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.

Homoljski kačamak
Printscreen/Instagram

Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.

- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.

Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.

- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.

Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading