Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO
Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

Možda vas zanima:

Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.

- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

Kako se rešiti insekata oko kuće? Prirodno rešenje koje će oterati bube i komarce iz dvorišta, beže ko ludi
Ako niste ljubitelj hemije, ovo je odlično rešenje za vas.

Sipajte ovo u zemlju i cveće će vam prelivati iz saksija: Najbolja zamena za kupovno đubrivo puna je hranljivih materija
Samo dva sastojka koje imate u kuhinji prelijte kiselom vodom i uskoro ćete biti iznenađeni time koliko vam brzo napreduju biljke na terasi i u dvorištu.

Kako pravilno orezati ružu kad precveta? Isecite je ovako i iz svakog starog izaćiće 10 novih cvetova
Saveti koje treba da zapamtite ako volite ruže i drugo cveće

Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita

5 VRSTA NAJOTPORNIJEG BALKONSKOG CVEĆA: Cveta do proleća do jeseni, ne smeta mu vrućina!
Ima li šta lepše do balkona punog raznobojnog cveća? Ako i vi želite da napravite bajku na balkonu, naš savet su ove vrste cveća
Komentari(0)