Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO
Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
Možda vas zanima:
Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.
Možda vas zanima:
Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.
Možda vas zanima:
Tradicionalne srpske manifestacije koje morate posetiti
Od muzike do gastronomije, srpske manifestacije su pravo slavlje kulture i tradicije. Saznajte koje događaje ne smete propustiti i zašto su oni toliko posebni.
- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.
Danas treba da uradite ovo ako želite uspeh: Slavimo Prepodobnog Patapija, a evo šta kaže narodno verovanje
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju slavog Prepodobnog Patapija.
Iskoristite priliku za odmor: Spisak svih neradnih dana i praznika u 2026. godini
Nova 2026. godina počinje produženim vikendom, jer prvi neradni dani padaju u četvrtak i petak, pa će mnogi građani u narednu godinu ući sa četiri slobodna dana za odmor.
Ovo je prelepo, do sada smo to gledali samo na televiziji ili u većim gradovima: Po prvi put Nova Varoš dobila klizalište - deca oduševljena, plaćaju se samo klizaljke 200 dinara po satu
Ove zime po prvi put Nova Varoš imaće gradsko klizalište, čime se dodatno obogaćuje ponuda grada tokom praznične i zimske sezone. Montažno klizalište postavljeno je na platou iznad Trga vojvode Petra Bojovića, otvoreno je danas i već su sa oduševljenjem stigli prvi klizači.
Dečak daje svoje autiće koje je skupljao godinama: Maleni Alis iz Prijepolja sa drugarima održao lekciju humanosti
Humanitarna akcija u Osnovnoj školi „Vladimir Perić Valter“ pokazala je da empatija i solidarnost često dolaze od najmlađih. Školski hol proteklih dana bio je ispunjen kolekcionarskim autićima, ali još više, dobrom voljom učenika, nastavnika i roditelja koji su se odazvali pozivu da pomognu porodici Kaljić iz Taševa.
Danas slavimo SVETOG AMVROSIJA: Predanje kaže da su mu pčele donosile med u usta kad je bio beba
Pravoslavni vernici danas slave svetog Amvrosija, episkopa milanskog
Komentari(0)