Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO
Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
Možda vas zanima:
Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama
Oni su budućnost srpske violine
Ako je neko razmišljao da se preseli u grad, sada je odustao: Ovo je prava srpska "seoska metropola",
Pranjani pulsiraju od života a otvara im se i sala za veselja za 500 ljudi
Možda vas zanima:
Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama
Oni su budućnost srpske violine
Ako je neko razmišljao da se preseli u grad, sada je odustao: Ovo je prava srpska "seoska metropola",
Pranjani pulsiraju od života a otvara im se i sala za veselja za 500 ljudi
Možda vas zanima:
Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama
Oni su budućnost srpske violine
Ako je neko razmišljao da se preseli u grad, sada je odustao: Ovo je prava srpska "seoska metropola",
Pranjani pulsiraju od života a otvara im se i sala za veselja za 500 ljudi
- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.
BEOGRAD SLAVI LAZAREVU SUBOTU Crkva svetog proroka Ilije u Mirijevu puna dece i ljudi
Da se sve više vraćamo korenima i tradiciji dokaz je i to što je danas, na Lazarevu subotu, u beogradskom naslju Mirijevo crkva prepuna mladih roditelja sa decom koja radosno nose venčiće.
ALBANKA SE UDALA ZA SRBINA, PA ZAVRŠILA NA GOLIJI: "Prošlo 3 meseca a ona samo plače, onda sam shvatio gde je problem"
Srpske neženje, mahom iz ruralnih sredina Srbije, biraju Albanke za svoje žene
8 GENIJALNIH NAČINA DA ISKORISTITE LJUSKE OD JAJA: Čist blagoslov prirode koji nikako ne smete baciti!
Ljuska od jaja nije samo posuda koje u sebi krije žumance i belance, ona je dokaz da se priroda pobrinula za sve, te da je napravila savršeno pakovanje
RADNO VREME ZANATSKIH I TRGOVINSKIH OBJEKATA ZA VREME PRAZNIKA: Različita satnica za 1. maj i Vaskrs
Svi trgovinski i zanatski objekti u dane prvomajskih i vaskršnjih praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u saopštenju Sekretarijata za privredu.
Suvoborski Čak Noris, jači od groma i od konja: Mladena i Kokana udarila sila nebeska, životinja odmah nastradala a njemu nije bilo ništa - postao medicinski fenomen
U svakodnevnom govoru često možemo čuti da kada je nešto zaista teško ostvarivo kažete pre će me udariti grom nego to da se desi.
Komentari(0)