Smrčak je nutritivno bogat i predstavlja važan izvor zarade za mnoge berače. Raste sezonski od aprila do juna na vlažnim zemljištima širom Srbije.

Dok većina ljudi u šetnji prirodom traži mir i svež vazduh, ima onih koji pažljivo motre tlo i to zbog jednog skrivenog blaga - smrčka.
Ova neobična gljiva nije samo gastronomski dragulj, već i potencijalni izvor ozbiljne zarade.
Smrčak je među najcenjenijim gljivama u svetu visoke kuhinje. U suvom obliku dostiže vrtoglave cene, u Srbiji čak i preko 100 evra po kilogramu. Iako se u svežem stanju prodaje znatno jeftinije, činjenica da je za kilogram suvih potrebno čak 10 kilograma svežih - dodatno objašnjava zašto je ova gljiva svojevrsni "šumski džekpot".
Možda vas zanima:

ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)
Pravi vrganj ili hrastov vrganj ili samo vrganj, jestiva je gljiva iz roda vrganja koju možemo naći u nižim krajevima unutrašnjosti ili višim krajevima submediterana. Ona raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom od leta do jeseni.

Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji
Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti
Možda vas zanima:

ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)
Pravi vrganj ili hrastov vrganj ili samo vrganj, jestiva je gljiva iz roda vrganja koju možemo naći u nižim krajevima unutrašnjosti ili višim krajevima submediterana. Ona raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom od leta do jeseni.

Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji
Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti
Možda vas zanima:

ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)
Pravi vrganj ili hrastov vrganj ili samo vrganj, jestiva je gljiva iz roda vrganja koju možemo naći u nižim krajevima unutrašnjosti ili višim krajevima submediterana. Ona raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom od leta do jeseni.

Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji
Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti
Ono što zbunjuje mnoge jeste da je sirov smrčak - otrovan. Zbog toga se mora temeljno termički obraditi pre konzumacije, u suprotnom može izazvati ozbiljne tegobe.
Gde raste i kada se bere?
U Srbiji, smrčci rastu od aprila do juna, najčešće na vlažnim, bogatim zemljištima - u blizini topole, graba, javora, smreke i jasena. Često se pojavljuju u starim voćnjacima, vinogradima, pa čak i na opožarenim mestima.
Iako je rasprostranjen u šumama širom zemlje - od Fruške gore, preko planine Rudnik, pa sve do Stare planine - mnogi prolaze pored njega, nesvesni vrednosti koju imaju pred sobom. Njegov klobuk je rupičast i konusan, što ga čini neobičnim i za neupućene deluje nejestivo.
Kako izgleda i zašto je tražen?
Postoji više vrsta smrčaka - crni, žuti i čunjasti, a svaki ima svoju cenu i primenu. S obzirom na to da postoji i otrovni "lažni smrčak", savetuje se veliki oprez i konsultacija sa mikologom pre upotrebe.
Nutritivno gledano, smrčak je izuzetno vredan - bogat proteinima, vlaknima, magnezijumom, niskokaloričan i siromašan mastima. Pogodan je za osobe na dijeti, ali i za one koji vode računa o zdravlju.
Kako se sakuplja i suši?
Smrčci se beru pažljivo - seku se nožem, nikako ne čupaju, i sakupljaju u korpe, ne u plastične kese. Ako se ne konzumiraju odmah, najbolje ih je osušiti na niskoj temperaturi - u pećnici ili dehidratoru. Samo tada razvijaju punu aromu i postaju prava kulinarska poslastica.
Šansa za zaradu
Iskusni berači širom Srbije znaju da sezona smrčaka može doneti lepu dodatnu zaradu. Na otkupnim mestima kilogram suvih smrčaka vrednuje se od 80 do 120 evra, u zavisnosti od kvaliteta i čistoće. U inostranstvu, ta cena ide i do 200 evra, pa nije ni čudo što sve više ljudi pokušava da se oproba u ovom neobičnom, ali unosnom poslu.
Ako volite prirodu, imate strpljenja i oštro oko - možda baš vi ovog proleća pronađete svoje prvo kulinarsko blago u šumi. Samo budite oprezni - smrčak jeste zlata vredan, ali i lako se pomeša sa vrstama koje mogu biti opasne po zdravlje.
(Mondo)

Kako napraviti tečno đubrivo od gaveza: Težnost koja deluje kao raketno gorivo za vaše biljke - od cveća do povrća
Najbolje domaće tečno đubrivo pravi se od gaveza, a toliko je jako da biljke od njega rastu preko noći

Ova gljiva je "šumski džekpot": U Srbiji vredi čak i preko 100 evra po kilogramu
Smrčak je nutritivno bogat i predstavlja važan izvor zarade za mnoge berače. Raste sezonski od aprila do juna na vlažnim zemljištima širom Srbije.

Na ovaj prirodan način ćete se rešiti dosadnih smrdibuba u svom domu: Ključ je u tome gde ćete staviti ovo sredstvo od samo 2 sastojka
Ako ste ikada imali posla sa smrdibubama u svom vrtu ili u kući znate koliko mogu da budu dosadne, srećom, postoji prirodan način da ih se rešite bez upotrebe hemikalija koje mogu biti štetne za biljke i okolinu.

Danas slavimo letnjeg Svetog Nikolu: Na ovako važan dan valja se uraditi ovo
Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina

NEVEROVATNA LEKOVITOST: Nikada ne bacajte peteljke od jagoda
Kada dođe sezona jagoda, one su nam svakodnevno na meniju.
Komentari(0)