ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)

Pravi vrganj ili hrastov vrganj ili samo vrganj, jestiva je gljiva iz roda vrganja koju možemo naći u nižim krajevima unutrašnjosti ili višim krajevima submediterana. Ona raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom od leta do jeseni.

ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)
Shutterstock

Raste kraj cerova i medunaca. U unutrašnjosti i na kiselim tlima, u submediteranskoj zoni na vapnencima, dolomitima i naročito na morenama.

Ova gljiva je vrlo ukusna i izdašna tržišna gljiva. Naročito je prikladna za prženje. Mlađi komadi odlični su pohovani i na žaru, te i za kiseljenje. Mnogo se i suši.

Plodna tela imaju visok antioksidativni kapacitet, verovatno usled kombinacije raznih organskih kiselina (kao što su oksalna, limunska, jabučna, sukcinska i fumarna), tokoferolnih, fenolnih jedinjenja i alkaloida; najveća antioksidativna aktivnost je u gljivičnim kapama. Osim toga, utvrđeno je da voćna tela imaju 528 mg antioksidansnog jedinjenja ergotioneina po kilogramu svežih pečurki; ta vrednost je najviša među mnoštvom testiranih prehrambenih proizvoda u jednoj studiji. Prema nalazima mađarskih istraživanja iz 1950-ih ova pečurka ima antikancerogena svojstva, međutim kasnija istraživanja u SAD nisu podržala te nalaze.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vrganj ima malo kalorija, ali je bogat brojnim važnim hranljivim materijama, uključujući proteine, dijetalna vlakna i gvožđe.

28g suvog vrganja sadrži približno:

105 kalorija

14g ugljenih hidrata

7g proteina

0g masti

7g dijetalnih vlakana

5mg gvožđa (28% dnevno preporučene doze)

Vrganj kao lek

Nema mudrosti u pripremi pečuraka. Ova hrana je toliko kvalitetna da joj nije potrebna preterana prerada ili aditivi. Pravi ljubitelji vrganja, jednostavno nakon berbe, sirovu pečurku tanko iseku i začine sirćetom i maslinovim uljem. Kažu da je dovoljno, pravo gurmansko iskustvo.

Vrganj kao zdrava hrana

Jestive pečurke su veoma ukusne i malokalorične. Oni su zdrav svakodnevni sastojak u ishrani jer su bogati kalijumom i ne sadrže masti ni štetni holesterol. Najukusnije i najpoznatije šumske pečurke su po visokoj ceni zbog izuzetno ukusnog mesa. Na prvom mestu je vrganj.

Vrganj je pečurka izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrži vitamine B1, B2, C i D i minerale kao što su kalijum, gvožđe, cink i kalcijum. Ne sadrži masnoće i holesterol, pa se preporučuje uključivanje u ishranu osoba koje imaju problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili povišenim masnoćama u krvi.

Posebno se preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom i aterosklerozom. Kod pečuraka je veoma važno da ih pripremite što svežije. Tako najmanje gube, a doživljaj je originalniji. Možete sačekati najviše jedan dan, a zatim ih sačuvati sledećeg dana nakon žetve. Mnogi će, odmah po berbi, baciti kriške vrganja na tiganj i dodati umućena jaja. Kažu da je jednostavnost u pripremanju vrganja ključ njihovog uživanja. Pečurkama je potrebno nekoliko minuta termičke obrade i možete uživati u njima. Prilično su mekani, da ne spominjemo miris...

ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT) Shutterstock
 

Supa od pečuraka

Sastojci:

- 2 glavice luka

- vrganja koliko imate 

- kašika brašna

- peršun

- so, biber,

- ulje

- crni luk

Priprema:

Malo propržiti i dodati narezane vrganje. Dodajte kašiku brašna da se supa zgusne. Dodajte potrebnu količinu vode. Kuvajte supu oko 10 minuta. Čim vrganji omekšaju supa je gotova. Začinite supu solju i seckanim peršunom.

Sigurno ćete primetiti da je ova supa mnogo ukusnija nego kada koristite kupovne pečurke.

Ostane vam ostatak vrganja, osušite ih. Isecite ih na par milimetara debljine i stavite na masni papir u rernu. Sušite na oko 50 ° C sa lagano otvorenim vratima rerne. Trebaće vam oko 2 sata da se polako osuši. Kada vidite da su pečurke kao čips, gotovo je. Nikada ne skladištite osušenu hranu u hermetički zatvorenim posudama. Najbolje je koristiti papirne šalove ili pamučne kese. Mnogi tvrde da su supe od sušenih pečuraka bolje od svežih. Aroma sušenih pečuraka je izraženija i jača.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading