ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)
Pravi vrganj ili hrastov vrganj ili samo vrganj, jestiva je gljiva iz roda vrganja koju možemo naći u nižim krajevima unutrašnjosti ili višim krajevima submediterana. Ona raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom od leta do jeseni.

Raste kraj cerova i medunaca. U unutrašnjosti i na kiselim tlima, u submediteranskoj zoni na vapnencima, dolomitima i naročito na morenama.
Ova gljiva je vrlo ukusna i izdašna tržišna gljiva. Naročito je prikladna za prženje. Mlađi komadi odlični su pohovani i na žaru, te i za kiseljenje. Mnogo se i suši.
Plodna tela imaju visok antioksidativni kapacitet, verovatno usled kombinacije raznih organskih kiselina (kao što su oksalna, limunska, jabučna, sukcinska i fumarna), tokoferolnih, fenolnih jedinjenja i alkaloida; najveća antioksidativna aktivnost je u gljivičnim kapama. Osim toga, utvrđeno je da voćna tela imaju 528 mg antioksidansnog jedinjenja ergotioneina po kilogramu svežih pečurki; ta vrednost je najviša među mnoštvom testiranih prehrambenih proizvoda u jednoj studiji. Prema nalazima mađarskih istraživanja iz 1950-ih ova pečurka ima antikancerogena svojstva, međutim kasnija istraživanja u SAD nisu podržala te nalaze.
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku

Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK, BOLJI ČAK I OD PRŽENICA: Potrebno vam je samo četiri sastojka i ukućani će sve potamaniti
Uz šolju sipati jogurt i uživajte u sjajnom doručku
Vrganj ima malo kalorija, ali je bogat brojnim važnim hranljivim materijama, uključujući proteine, dijetalna vlakna i gvožđe.
28g suvog vrganja sadrži približno:
105 kalorija
14g ugljenih hidrata
7g proteina
0g masti
7g dijetalnih vlakana
5mg gvožđa (28% dnevno preporučene doze)
Vrganj kao lek
Nema mudrosti u pripremi pečuraka. Ova hrana je toliko kvalitetna da joj nije potrebna preterana prerada ili aditivi. Pravi ljubitelji vrganja, jednostavno nakon berbe, sirovu pečurku tanko iseku i začine sirćetom i maslinovim uljem. Kažu da je dovoljno, pravo gurmansko iskustvo.
Vrganj kao zdrava hrana
Jestive pečurke su veoma ukusne i malokalorične. Oni su zdrav svakodnevni sastojak u ishrani jer su bogati kalijumom i ne sadrže masti ni štetni holesterol. Najukusnije i najpoznatije šumske pečurke su po visokoj ceni zbog izuzetno ukusnog mesa. Na prvom mestu je vrganj.
Vrganj je pečurka izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrži vitamine B1, B2, C i D i minerale kao što su kalijum, gvožđe, cink i kalcijum. Ne sadrži masnoće i holesterol, pa se preporučuje uključivanje u ishranu osoba koje imaju problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili povišenim masnoćama u krvi.
Posebno se preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom i aterosklerozom. Kod pečuraka je veoma važno da ih pripremite što svežije. Tako najmanje gube, a doživljaj je originalniji. Možete sačekati najviše jedan dan, a zatim ih sačuvati sledećeg dana nakon žetve. Mnogi će, odmah po berbi, baciti kriške vrganja na tiganj i dodati umućena jaja. Kažu da je jednostavnost u pripremanju vrganja ključ njihovog uživanja. Pečurkama je potrebno nekoliko minuta termičke obrade i možete uživati u njima. Prilično su mekani, da ne spominjemo miris...
Shutterstock
Supa od pečuraka
Sastojci:
- 2 glavice luka
- vrganja koliko imate
- kašika brašna
- peršun
- so, biber,
- ulje
- crni luk
Priprema:
Malo propržiti i dodati narezane vrganje. Dodajte kašiku brašna da se supa zgusne. Dodajte potrebnu količinu vode. Kuvajte supu oko 10 minuta. Čim vrganji omekšaju supa je gotova. Začinite supu solju i seckanim peršunom.
Sigurno ćete primetiti da je ova supa mnogo ukusnija nego kada koristite kupovne pečurke.
Ostane vam ostatak vrganja, osušite ih. Isecite ih na par milimetara debljine i stavite na masni papir u rernu. Sušite na oko 50 ° C sa lagano otvorenim vratima rerne. Trebaće vam oko 2 sata da se polako osuši. Kada vidite da su pečurke kao čips, gotovo je. Nikada ne skladištite osušenu hranu u hermetički zatvorenim posudama. Najbolje je koristiti papirne šalove ili pamučne kese. Mnogi tvrde da su supe od sušenih pečuraka bolje od svežih. Aroma sušenih pečuraka je izraženija i jača.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Komentari(0)