ČUDOTVORNA LEKOVITA GLJIVA! Ublažava upale, služi za mršavljenje, preporučuje se i za visok pritisak (RECEPT)
Pravi vrganj ili hrastov vrganj ili samo vrganj, jestiva je gljiva iz roda vrganja koju možemo naći u nižim krajevima unutrašnjosti ili višim krajevima submediterana. Ona raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom od leta do jeseni.

Raste kraj cerova i medunaca. U unutrašnjosti i na kiselim tlima, u submediteranskoj zoni na vapnencima, dolomitima i naročito na morenama.
Ova gljiva je vrlo ukusna i izdašna tržišna gljiva. Naročito je prikladna za prženje. Mlađi komadi odlični su pohovani i na žaru, te i za kiseljenje. Mnogo se i suši.
Plodna tela imaju visok antioksidativni kapacitet, verovatno usled kombinacije raznih organskih kiselina (kao što su oksalna, limunska, jabučna, sukcinska i fumarna), tokoferolnih, fenolnih jedinjenja i alkaloida; najveća antioksidativna aktivnost je u gljivičnim kapama. Osim toga, utvrđeno je da voćna tela imaju 528 mg antioksidansnog jedinjenja ergotioneina po kilogramu svežih pečurki; ta vrednost je najviša među mnoštvom testiranih prehrambenih proizvoda u jednoj studiji. Prema nalazima mađarskih istraživanja iz 1950-ih ova pečurka ima antikancerogena svojstva, međutim kasnija istraživanja u SAD nisu podržala te nalaze.
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Možda vas zanima:

Za lečenje SVAKE bolesti postoji biljka – SVI RECEPTI: BABA VANGIN SPISAK OD A – Ž
Baba Vanga, iako je bila slepa, videla je više od mnogih – detalje prošlosti i dubinu budućnosti. Njena proročanstva i danas se ostvaruju.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda
Vrganj ima malo kalorija, ali je bogat brojnim važnim hranljivim materijama, uključujući proteine, dijetalna vlakna i gvožđe.
28g suvog vrganja sadrži približno:
105 kalorija
14g ugljenih hidrata
7g proteina
0g masti
7g dijetalnih vlakana
5mg gvožđa (28% dnevno preporučene doze)
Vrganj kao lek
Nema mudrosti u pripremi pečuraka. Ova hrana je toliko kvalitetna da joj nije potrebna preterana prerada ili aditivi. Pravi ljubitelji vrganja, jednostavno nakon berbe, sirovu pečurku tanko iseku i začine sirćetom i maslinovim uljem. Kažu da je dovoljno, pravo gurmansko iskustvo.
Vrganj kao zdrava hrana
Jestive pečurke su veoma ukusne i malokalorične. Oni su zdrav svakodnevni sastojak u ishrani jer su bogati kalijumom i ne sadrže masti ni štetni holesterol. Najukusnije i najpoznatije šumske pečurke su po visokoj ceni zbog izuzetno ukusnog mesa. Na prvom mestu je vrganj.
Vrganj je pečurka izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrži vitamine B1, B2, C i D i minerale kao što su kalijum, gvožđe, cink i kalcijum. Ne sadrži masnoće i holesterol, pa se preporučuje uključivanje u ishranu osoba koje imaju problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili povišenim masnoćama u krvi.
Posebno se preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom i aterosklerozom. Kod pečuraka je veoma važno da ih pripremite što svežije. Tako najmanje gube, a doživljaj je originalniji. Možete sačekati najviše jedan dan, a zatim ih sačuvati sledećeg dana nakon žetve. Mnogi će, odmah po berbi, baciti kriške vrganja na tiganj i dodati umućena jaja. Kažu da je jednostavnost u pripremanju vrganja ključ njihovog uživanja. Pečurkama je potrebno nekoliko minuta termičke obrade i možete uživati u njima. Prilično su mekani, da ne spominjemo miris...
Shutterstock
Supa od pečuraka
Sastojci:
- 2 glavice luka
- vrganja koliko imate
- kašika brašna
- peršun
- so, biber,
- ulje
- crni luk
Priprema:
Malo propržiti i dodati narezane vrganje. Dodajte kašiku brašna da se supa zgusne. Dodajte potrebnu količinu vode. Kuvajte supu oko 10 minuta. Čim vrganji omekšaju supa je gotova. Začinite supu solju i seckanim peršunom.
Sigurno ćete primetiti da je ova supa mnogo ukusnija nego kada koristite kupovne pečurke.
Ostane vam ostatak vrganja, osušite ih. Isecite ih na par milimetara debljine i stavite na masni papir u rernu. Sušite na oko 50 ° C sa lagano otvorenim vratima rerne. Trebaće vam oko 2 sata da se polako osuši. Kada vidite da su pečurke kao čips, gotovo je. Nikada ne skladištite osušenu hranu u hermetički zatvorenim posudama. Najbolje je koristiti papirne šalove ili pamučne kese. Mnogi tvrde da su supe od sušenih pečuraka bolje od svežih. Aroma sušenih pečuraka je izraženija i jača.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

"Nudim svoju glavu i molim da budem streljana ja": Ženi koja je svojim životom branila Dražu, život je loše vratio
Danas, u vreme kada su informacije dostupne na svakom koraku i kada nas samo klik deli od mnogih znanja i novih svetova ipak neki velikani naše istorije i zanimljivi događaji za koje bi mnogi trebalo da znaju - ostaju skriveni.

Slavka Nešić iz Zaječara je preživela udar groma: Dete palo sa kreveta, dever se valjutao po podu, a kad sam digla glavu...
Najbolje je, kaže, zatvoriti prozore i vrata i skloniti se u ugao sobe

Bio je najbogatiji Srbin kog je venčao kralj, a skončao jezivo u crkvi: Njegova žena da bi preživela "prosila" na pijaci
Na pomen prezimena Dunđerski mnogi prvo pomisle na tragičnu ljubavnu priču Lenke i Laze Kostića.

Evo kako da se ponašate ukoliko se sretnete sa medvedom: Jedan postupak može biti koban
Brojnost populacije u samom nacionalnom parku Tara je oko 60-70 medveda, ali procena je da u Srbiji ima oko 120 jedinki

Negovala bolesnog muža, a bila ljubavnica srpskom kralju koji je pravio najveće skandale: Kad je izgustirao, zaveo njenu sestru i terao je da ostavi muža i decu
Malo ko zna da su Milan Obrenović i Dženi Džerom imali romansu koja se burno završila, te je čuveni Srbin zaveo i njenu sestru u koju je bio zaljubljen do ušiju!
Komentari(0)