NAJTUŽNIJI DAN Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista, a Uskrs će praznovati 31. marta.

Veliki petak
Shutterstock

Katolička crkva, kao i pravoslavna i njihovi vernici obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hristos. Veliki petak ili Strašni petak je najznačajniji dan u nedelji stradanja. To je dan posta i običaji nalažu da se ne rade poslovi u kući, niti na njivi.

Dan kada je na krstu stradao Isus Hrist najtužniji je dan u hrišćanstvu.

Veliki petak je dan kada se katolici širom sveta sećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na krstu, deo je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom. To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put - odnosno put stradanja Hristovog.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Održava se i posebna spomen-molitva – "Muke Gospodnje". Sledi klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Kod katolika post je obavezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Ne zvone zvona, nema sviranja ni pevanja. Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet vršiće obrede Velikog petka u župi sv. Ante Padovanskog.

Izvor: Rina/Lepote Srbije

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading