DA LI JE GREH RADITI NA CRVENO SLOVO:Večita nedoumica pravoslavnih hrišćana

10:00

Aktuelno 0

Večita je nedoumica pravoslavnih hrišćana treba li raditi ili ne kada je crveno slovo.

DA LI JE GREH RADITI NA CRVENO SLOVO:Večita nedoumica pravoslavnih hrišćana
Shutterstock

U našem narodnu postoje brojna verovanja kad je reč o običajima i veri. Međutim, jako je važno razlikovati šta je pravilo crkve, a šta se u pravoslavlju zadržalo iz paganskih rituala. 

Pravoslavni kalendar ispunjen je svetiteljima koji su obeležili istoriju i postali od velikog značaja za pravoslavlje. Međutim, brojna domaćinstva veruju da će im se nešto jako loše dogoditi ako rade na praznik koji je obeležen crvenim slovom. 

Sutra proslavljamo Sveta Tri Jerarha, odnosno svetitelje Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Razgovarali smo sa etnologom Ivom Radović i teologom Jovanom Blagojevićem su svojim mudrim izlaganjem u video intervjuu za naš Nportal otkrili šta je pravilno.

- Kao hrišćani, padamo često u istu zamku u koju su upali Jevreji iz doba Starog zaveta, i iz Hristovog vremena. To znači da nam je pitanje da li na određeni dan ne treba raditi postalo važnije od verskog, duhovnog života. Hristoj je, kada su ga kritikovali što leči subotom, jasno rekao: Pa, ljudi, subota je stvorena radi čoveka, ne čovek radi subote - započeo je sa izlaganjem Jovan. 

U video intervjuu možete saznati šta zbog čega nosimo crven konac i brojanicu. Nošenje jednog od ovih predmeta bilo je poznato i u Bibliji pre Hristovog rođenja.  

 

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading