Planirate zimovanje? Pet saveta koje je dobro znati pre odlaska na put

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Zima je savršeno vreme da pobegnete u planine i istražite fantastične destinacije gde još uvek možete uživati u skijanju i snegu.

tornik
rina

Ali pre nego što krenete u avanturu, obratite pažnju na sledeće, posebno ako odlučite da putujete van zemlje.

Pripremite vozilo za zimske uslove

Ako planirate putovanje u snežne planine ili udaljene gradove, ključno je da pripremite svoje vozilo. Proverite u kakvom su stanju gume i ako već niste, zamenite ih zimskim. Uslovi na putevima su veoma teški zimi, pa se uverite da je vaše vozilo tehnički ispravno.

Zimske destinacije - planine ili gradovi?

Kada birate zimsku destinaciju, razmislite šta vam se više sviđa. Planine pružaju izvanredan doživljaj skijanja i snežnih sportova, dok gradovi nude čaroliju zimskih festivala i udobnosti. Bled je idealna lokacija ako želite da doživite zimsku čaroliju prelepog grada i uživate u prirodi koja ostavlja bez daha. Zaleđeno jezero i prelep zamak samo su neke od atrakcija ispred kojih ćete rado napraviti fotografiju za pamćenje.

S druge strane, ako niste tip koji će sedeti kod kuće i grejati se pod ćebetom, već ste stalno u potrazi za izazovom, onda je odlazak u planine ono što vam treba. Aktivan odmor na kome ćete uživati u skijanju, a zatim se zagrejati toplom supom u obližnjem planinarskom domu, samo je jedna od aktivnosti zbog koje ćete zaboraviti na užurbanu svakodnevicu.

Informišite se o vremenskim uslovima

Pre nego što krenete na željenu destinaciju, pogledajte kakvo vas vreme tamo očekuje. Da li će biti suvo, snežno, kišovito, toplo ili hladno i u skladu sa tim spakujte odeću i opremu. Opremite se odgovarajućom odećom i obućom kako biste bili spremni za sve vremenske uslove i poteškoće, a ne zaboravite kupaći kostim ako idete u hotel ili odmaralište sa velnesom u blizini.

Spakujte svoju zimsku opremu

Pored skijaške opreme i prtljaga, razmislite i o nepredviđenim uslovima i situacijama na putu, pa sa sobom uvek imajte hranu i vodu, a najbolje termos sa toplim napitkom koji će vas zagrejati na putu. Nikada ne znate na šta možete naići na putu, pa ponesite toplo ćebe i prenosivi punjač kako biste mogli da napunite svoj mobilni telefon i uvek možete da pozovete pomoć ukoliko zatreba. Uz to, uvek sa sobom nosite lance za sneg, lopatu i odgovarajuću opremu za prvu pomoć kako biste bili spremni da reagujete u svakoj situaciji.

Navigacija i planiranje rute

Planiranje rute kojom ćete putovati je od suštinskog značaja, posebno ako putujete van države. Zemlje Evropske unije su ukinule roming, ali ako ste odlučili da idete na odmor negde gde se naplaćuje, informišite se o cenama roming usluga, kako kasnije ne biste bili neprijatno iznenađeni.

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading