Suva pršuta i doboš u inat ljutoj zimi: Ovako planinski domaćini provode ledene dane u svojim selima - ne treba se žaliti, nekada su snegovi bili mnogo veći pa smo preživeli

20:00

Aktuelno 0

Sneg do kuka napadao je u planinskim ivanjičkim selima, ali meštani su kako kažu navikli na oštre zime i surove uslove, pa ih ovaj prvi novembarski beli pokrivač nije iznenadio.

ivanjica
rina

Hrane i ostalih životnih namirnica pripremili su dovoljno, jer se do prodavnice ne može kao u gradu svaki čas. Smisla za humor im ne nedostaje, pa tako duge zimske večeri provode uz priču, šalu i muziku. Slavko Jevđović prepoznatljiv po svom dobošu nije ga stavio po strani ni kad su došli ljuti mrazevi.

- Spremno se sneg i zima dočekuju kod mene, ovo je jedna od blažih zima, ljudi su mnogo toga bez potrebe iskomplikovali, kako je to nekada ranije bilo. Ja sam kao najmlađi đak sa šest godina išao peške četiri kilometra po dubokom snegu. Dakle da se sve izdržati i ne treba preterivati kada je sve to normalno”, rekao je za RINU Slavko dobošar.

Ovaj planinski domaćin ističe da berićetne letine nema bez duge zime i obilnog snega.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ivanjica rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Bez jakih zima i velikih snegova rodne i plodne godine nema, to naš narod od pamtiveka zna”, zaključio je dobošar.

Gvozden Ajdačić, meštanin ivanjičkog sela Prilike već se obezbedio da domaćom pršutom za koju kaže da stvara svoj imunitet.

ivanjica rina

- Suva pršuta je najbolja odbrana od zime, s tim kada se još jede sa belim lukom i sa sirom onda se stvara još jači imunitet. Ne treba kukati, zime su nekada bile mnogo surovije, nego što su danas i sve se da prebroditi”, zaključio je Gvozden.
Pored svega neophopdnog kada je u pitanju priprema za dugu i hladnu zimu, ova dvojica Ivanjičana ističu da je neophodan i vedar duh i smeh, što su potvrdili pričanjem humorističkih priča.

reka

Podvodne jake struje i rupe od iskopavanja vrebaju tokom kupanja u rekama, trenutak dovoljan da ishod bude fatalan: Iskusni ronilac apeluje na građane da budu oprezni i vode računa

Aktuelno

12:00

22 jul, 2024

Početkom jula Srbiju je obišla tragična vest da se mladić utopio u reci Drini kod Loznice i to tako što je šetao kroz reku i samo odjednom potonuo. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori pošto je bio neplivač. Da su reke izuzetno nepredvive i opasne potvrđuje i iskusni ronilac Bojan Drašković, koji i ovog leta apeluje na sve građane da paze gde se kupaju.

Pranjani

Srpsko selo u kom nema više nijedne kuće na prodaju: Pranjani su postali mesto u kom omladina ostaje, punom parom se radi da do ove varošice konačno stigne i voda sa Rzava

Aktuelno

11:00

22 jul, 2024

Najveći vekovni problem sela Pranjani je vodosnbdevanje ali se tom problemu nazire kraj. Naime predsednik Opštine Dejan Kovačević već je održao važan sastanak sa čelnim ljudima Fabrike vode Rzav i sledeći zadatak je da se izgradi vodosistem od Preljine do Pranjana koji bi jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda snabdeo veliko područje planinskih sela, od Takova, preko Galiča, Srezojevaca, Brezne, Teočina, Koštunića do Pranjana. Prema rečima Kovačevića ovo je jedini i najbolji način da veliki broj stanovnika dobije vodu za piće i da taj gorući problem bude rešen za narednih sto godina.

Komentari(0)

Loading