VREME PROSLAVA STIŽE, PEČENJARE IMAJU PUNE RUKE POSLA Evo koliko ove godine košta pečenje, potražnja je ponovo prilično velika i bitno je brzo se osigurati
Potražnja za pečenjem tokom slavskog perioda je velika, ali ono što je najvažnije jeste da cene nisu drastično skočile.
                                
Sezona srpskih slava uveliko je počela, a dok ne počne post glavno jelo na trpezi svakako je pečenje. Hrskavo i vruće jedan je od najboljih srpskih delikatesa, ali kako kaže mladi pečenjar Nemanja Smiljanić iz sela Ježevica put koji se pređe do serviranog pečenja na trpezi nije lak i zahteva puno kvalitetno odrađenog posla. Kada je u pitanju tajna dobrog prasećeg pečenja Nemanja ističe da je u svežem mesu i da se dobro usoli.
Možda vas zanima:
            Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.
            OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.
Možda vas zanima:
            Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.
            OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.
Možda vas zanima:
            Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.
            OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.
- Nakon dobrog soljenja, važno je da se odmah stavi na pečenje. Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, kazao je on.
Potražnja za pečenjem tokom slavskog perioda je velika, ali ono što je najvažnije jeste da cene nisu drastično skočile.
- Cena prasećeg pečenja 2.200 dinara, a jagnjećeg 2.500 dinara, trenutno ne pečemo jagnetinu, ali inače u sezoni slava peku se i jagnjići. Međutim, potražnja za jagnjećim pečenjem je malo manja, jer je ovde u našem kraju narod navikao na prasetinu, moguće malo i zbog cene, ali obično deca i žene malo manje vole jagnjetinu, pa se ljudi više odlučuju za prasetinu”, rekao je Nemanja Smiljanić.
Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.
- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu, dodaje Nemanja kroz osmeh.
            DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG ILARIONA: Veruje se da je molitvom rasterao demone
Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog, sveca koji je jedan deo života proveo i na tlu današnje Dalmacije, a koji je ostao upamćen po svojoj borbi sa demonima.
            Najbolja hrana koju možete da jedete u jesen: 5 namirnica jačaju imunitet i ne daju bolestima da vas slome
Hladni period godine predstavlja pravi test za imunitet. Ipak, postoji hrana koja pomaže da sačuvamo zdravlje, snagu i dobro raspoloženje.
            Sutra slavimo Prepodobnog Ilariona Velikog: Svetac koji je molitvom rasterao demone
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Prepodobnog Ilariona, bio je uvažavan ne samo od hrišćana nego i od neznabožaca.
            Danijela i Nikola podno planine napravili mali raj: Kod njih po lek dolaze ljudi iz svih krajeva Srbije
Bračni par Munitlaković podno planine Jelice pokrenuo je biznis koji je sve cenjeniji kod nas i u svetu.
            Ako na Zadušnice ne odete na groblje, obavezno izgovorite ovu molitvu: Pomolite se za spas duša pokojnika, evo šta treba da uradite
Prema učenju Crkve, na Mitrovske zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.
                
            
            
Komentari(0)