Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.

Hmelj (Humulus lupulus) je višegodišnja biljka iz porodice Cannabaceae, koja se najčešće uzgaja zbog svojih ženskih cvetova (šišarki) za proizvodnju piva. Međutim, mnogo pre nego što je pivo postalo ono što danas poznajemo, dok su drevni Egipćani pravili lekoviti napitak od natopljenih žitarica, hmelj nije bio zvezda tog popularnog pića.
Dodavanje hmelja u pivo prvi su osmislili Bavarski monasi u 11. veku, od kada pivo više nije bilo slatkasto piće, već je dobilo karakteristične gorke note. Međutim, hmelj nisu cenile samo pivopije, već i sveštenici koji su u njemu pronalazili prirodni lek za smirivanje živaca i libida, kao i za ublažavanje nervoze i nesanice.
Tražena roba na severu Evrope
Možda vas zanima:

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.

PEKAR, LEKAR, APOTEKAR... Da li znate koja su najtraženija zanimanja u Srbiji - odgovori će vas iznenaditi
Prema Anketi o radnoj snazi u 2022. godini broj zaposlenih starosti od 15 do 89 godina u Srbiji iznosio je 2.913.500, što predstavlja povećanje od 64.700 ili 2,3 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Stopa nezaposlenosti najniža je u Beogradskom regionu (7,8 odsto).
Možda vas zanima:

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.

PEKAR, LEKAR, APOTEKAR... Da li znate koja su najtraženija zanimanja u Srbiji - odgovori će vas iznenaditi
Prema Anketi o radnoj snazi u 2022. godini broj zaposlenih starosti od 15 do 89 godina u Srbiji iznosio je 2.913.500, što predstavlja povećanje od 64.700 ili 2,3 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Stopa nezaposlenosti najniža je u Beogradskom regionu (7,8 odsto).
Možda vas zanima:

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.

PEKAR, LEKAR, APOTEKAR... Da li znate koja su najtraženija zanimanja u Srbiji - odgovori će vas iznenaditi
Prema Anketi o radnoj snazi u 2022. godini broj zaposlenih starosti od 15 do 89 godina u Srbiji iznosio je 2.913.500, što predstavlja povećanje od 64.700 ili 2,3 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Stopa nezaposlenosti najniža je u Beogradskom regionu (7,8 odsto).
U celoj Evropi hmelj se ne ceni samo u čašama, već i na tanjirima – a u nekim zemljama je posebno tražen.
„Belgija i Holandija su zemlje koje najviše cene izd
anke hmelja i spremne su da za njih plate i do hiljadu evra po kilogramu. Međutim, njihova popularnost raste i u drugim zemljama“, navodi EastFruit, međunarodna informacijsko-analitička platforma sa fokusom na hortikulturu.
Visoka cena ove biljke rezultat je činjenice da je samonikla – izdanci se kupuju od malih sakupljača. Osim toga, vrlo su delikatni, brzo propadaju i treba ih konzumirati što pre nakon branja.
Hmelj u Srbiji
U Srbiji se hmelj tradicionalno gaji u Vojvodini, posebno u regionima oko Bačke Palanke, Bačkog Petrovca i Novog Sada. Ova područja imaju povoljne klimatske i zemljišne uslove za uzgoj hmelja.
Ključne karakteristike uzgoja hmelja u Srbiji:
Klima i zemljište: Hmelj zahteva plodno zemljište i umereno kontinentalnu klimu, što je karakteristično za ravničarske krajeve Vojvodine.
Tradicionalni uzgoj: Tokom 20. veka, hmelj se uzgajao na većim površinama, ali danas je proizvodnja smanjena zbog konkurencije iz drugih zemalja poput Nemačke i Češke.
Upotreba: Hmelj uzgojen u Srbiji koristi se uglavnom u lokalnim pivarskim industrijama, ali raste interes i za male zanatske pivare koje traže kvalitetne domaće sorte.

Za sutra važi jedan važan običaj: Sveti sveštenomučenik Evtihije pomaže vernicima
Srpska pravoslavna crkva sutra, 6. septembra slavi dva velika sveca. Sveti sveštenomučenik Evtihije i Sveta mučenica Sira.

SUTRA JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK IRINEJ: Veliki svetac čije reči odjekuju kroz vekove
Srpska pravoslavna crkva se 5. septembra seća života i mučeništva episkopa Lionskog, koji je svojom borbom protiv gnosticizma i nepokolebljivom verom ostavio neizbrisiv pečat u istoriji hrišćanstva.

Sutra je Sveti mučenik Agatonik: Na ovaj praznik je važno uraditi dve stvari kako bismo imali uspešnu zimu
Sveti Mučenik Agatonik je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka.

Sutra je Sveti apostol Tadej: Ako želite da se SAČUVATE OD BOLESTI i nesreće, obavezno uradite OVE dve stvari
Sveti apostol Tadej po kalendaru Srpske pravoslavne crkve slavi se 3. septembra.

Evo kako da razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice: Najpoznatiji srpski baštovan Dejan otkriva trikove
Baštovan Dejan Dragićević otkriva kako upravo sada treba da ožilite i razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice
Komentari(0)